Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дузина банки ще понесат загуби за милиони от "Уайъркард"

Германската държавна банка Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) е напът да загуби 100 млн. евро след като сдобилата се с печална популярност високотехнологична компания за онлайн разплащания "Уайъркард" внесе документи за несъстоятелност на 25 юни. 

Оказва се, че поделението на KfW - Ipex Bank - е отпуснало на "Уайъркард" кредитна линия в размер на 100 млн. евро през септември 2018-а. Финансирането е предоговорено и удължено през миналата година и е "консумирано" в пълен размер, съобщил в отговор по темата на агенция "Блумбърг" говорител на банката кредитор. Лошата новина е, че не са сключени никакви застраховки, които да защитят KfW от загуби, информирал говоритерят на потърпевшото поделение на държавната банкова група.    

Запознати със скандалния казус лица пък твърдят, че поне дузина други банки ще се разделят с около 1.6 млрд. евро заради "Уайъркард". Сред тях са холандските "АБН АМРО банк" и "Ай Ен Джи груп" и германските "Ландесбанк Баден-Вюртемберг" (LBBW) и "Комерцбанк", които са преговаряли с финансово-технологичната компания за различни спасителни варианти и са били учудени от решението й да обяви несъстоятелност.  

Основаната през 1999-а "Уайъркард" бе възхвалявана като една от най-успешните и иновативни фирми на Германия, която дори беше включена в елитния германски борсов индекс DAX. В началото на миналата седмица обаче се откри дупка в баланса й от 1.9 млрд. евро, които, както се подозира, изобщо не са съществували. Основателят й Маркус Браун, който е австрийски гражданин, беше арестуван на 22 юни и впоследствие бе пуснат под гаранция от 5 млн. евро. 

Скандалните разкрития и обвиненията в дългогодишни счетоводни измами обезцениха рязко акциите и облигациите на "Уайъркард". Акциите й достигнаха върховите 191 евро всяка през лятото на 2018-а, което изкачи пазарната оценка на компанията до 24 млрд. евро. През миналата седмица книжата се търгуваха за 104 евро парчето, а на 25 юни - под 3 евро всяка. Което, според официалното изявление на технологичния шампион довело до "неизбежна несъстоятелност и свръхзадлъжнялост". Дълговете към банките са 2 млрд. евро плюс още 1.4 млрд. евро под формата на фирмени облигации, емитирани през септември 2019-а. Цената на облигационната й емисия с номинал 500 млн. евро и с падеж през 2024-а, падна до рекордно ниските 12 цента за евро на 25 юни. Конвертируемите й облигации с обща номинална стойност от 900 млн. евро, чиято продажба е организирана от "Софт банк" и "Креди Сюис", пък потънаха до 10 цента за евро, по данни на "Ройтерс". 

Документите за несъстоятелност са първите в 32-годишната история на DAX, които внася негов член. Те задълбочиха и кризата и критиките към финансовите регулатори, които не успяха да проконтролират и разследват компанията, членуваща в мрежите на "Виза" и "Мастъркард", които отговарят за управлението на картовите плащания на хиляди фирми.   

Несъстоятелността поставя под съмнение и бъдещето на "Уайъркард банк" - поделение, което е 100% собственост на групата за финансови технологии. В опит да го защити, германският финансов регулатор BaFin определи специален надзорник на кредитора, чийто активи се оценяват на 1.9 млрд. евро и който е член на схемата за защита на депозитите на Асоциацията на германските банки.

Специалистът по преструктуриране на проблемен бизнес Хулиан Локей, привлечен през миналата седмица от "Уайркард", за да оцени шансовете на групата, не вижда никакви краткосрочни опции за оцеляване. Просто защото ключови части от дейността й се оказват прекалено малки, за да обслужват текущите разходи и фирмения дълг. Действително, през 2018-а - последната година, за която има официални финансови отчети, "Уайъркард" е декларирала 2 млрд. евро печалба от обработени транзакции по дебитни и кредитни карти за 125 млрд. евро. Според официалния доклад на одитора на групата "Кей Пи Ем Джи", публикуван през април 2020-а, половината от тези продажби са изфабрикувани. А останалите части от бизнеса на компанията са работили на загуба.   

Решението за несъстоятелност бе взето въпреки кратката отсрочка, която "Уайъркард" получи в началото на седмицата от консорциума от около 15 свои кредитори. Което означава, че те имат право да прекратят незабавно кредитната линия за 2 млрд. евро. Компанията е изтеглила около 90% от сумата, като най-голяма кредитна експозиция от 200 млн. евро имат "АБН АМРО банк", "Ай Ен Джи груп", "Ландесбанк Баден-Вюртемберг" и "Комерцбанк".

Facebook logo
Бъдете с нас и във