Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Дързост и красота във Финансите

Манекенки за съветнички и скъпи играчки за служебни телефони белязаха първите дни на новоизбрания министър на финансите - красавеца със суровата усмивка - Румен Порожанов. Това докладваха на в. "БАНКЕРЪ" от "Раковски" 112.


Още в първите часове на застъпването си "на вахта" Порожанов е довел две изключително красиви дами, които направил съветнички. Едната била менекенка, а другата само така изглеждала.


Вержиния Добромирова е дошла от Държавен фонд "Земеделие", а Теодора Зафирова беше съветник на ексфинансовия министър Симеон Дянков и част от политическия му кабинет като вицепремиер.


Мъжката част във финансовото ведомство завистливо обменяла информация за мерките им, а тоалетите им се превърнали в постоянна тема за обсъждане от страна на дамите.


Засега назначеният официално за съветник на министъра - Атанас Кацарчев, бивш финансов министър, изглеждал странно с побелялата си глава и безспорния си капацитет си на този фон, който силно вдигал имиджа на новия ковчежник на България.


"БАНКЕРЪ" научи още, че на Атанас Кацарчев му е вменено да отговоря за развитието на пределно заплетения казус с КТБ.


Ексзаместничката на Чобанов Людмила Петкова пък ще ръководи дирекция "Данъчна политика" в министерството. Тя заемаше този пост, преди да бъде назначена за заместник-министър.


Министерството на финансите е голям корпоративен клиент на "Глобул". Като група всички работещи ползват намаления, а на ръководните постове по традиция се полага модерен телефон "Блекбъри". Още с назначаването на министъра скъпоценното устройство пристигнало в кабинета му. Вместо да се зарадва обаче, Порожанов се начумерил като дете, което чакало от Дядо Коледа електрическо влакче, а получило балон. Не го искам този телефон, искам такъв като на Чобанов, троснато заявил Порожанов.


Каква била историята. Като приемо-предавал поста си, Чобанов оставил телефона си на бюрото, където Порожанов го зърнал. Това бил един блестящ "Самсунг Галакси Ес 5", по който наследникът му хлъцнал. Този телефон обаче не бил по глобулския договор. Интелигентната машинка била подарък на Чобанов от колегите му - министри, по повод на последния му рожден ден. Дотогава той ходел с една стара "Нокиа", за която твърдял, че му върши прекрасна работа и не иска да я сменя.


Претенциозният Порожанов обаче настоял на мерака си и "побъркал" не само "обоза" във Финансите, но и хората от "Глобул". Както и да е, през сложни перипетии, телефонът марка "Чобанов" му бил осигурен и той се успокоил, за да може да се заеме с обосновани кадрови промени в системата.


Свидетели ни разказаха, че заместничката на Порожанов - ревизорката Теменужка Петкова, е била на поста си още на 6 август - Преображение Господне, но това бе пазено в тайна пет дни. Тя си харесала кабинета на Людмила Елкова - заместничката на Чобанов по разходната част на бюджета - на втория етаж с хубаво изложение, но не могла веднага да се настани в него. Елкова заминала в отпуска и взела ключовете от стаята, така че се наложила сложна логистика, за да ги върне и Петкова да седне в креслото й. Кацарчев също бил "на работа" от 6-и.


На 12 август министърът на финансите Румен Порожанов освободи Павел Тонев от поста директор на Агенция "Митници" и назначи Ваньо Танов, който "има качествата и опита за заемане на тази длъжност", гласи съобщението на самото министерство.


Смяната на ръководителя на агенцията се налагала поради отчетеното изоставане на приходите, администрирани от митниците. Предвид краткото време до края на бюджетната година е наложително да се предприемат спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция "Митници", включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишение на събираемостта на приходите.


Причина за рокадата в едно от основните приходни ведомства са ниските постъпления в последната година и половина. След като кабинетът на Пламен Орешарски пое властта, в агенцията имаше няколко рокади. От ноември 2013 г. Тонев стана митничар номер едно. Той дойде от дирекцията в Пловдив със заявката, че ще увеличи приходите. Според тогавашния премиер Орешарски ведомството можеше да събере над 1 млрд. лв. отгоре. Това обаче така и не се случи. По непотвърдени официални данни агенцията е събрала 3.7 млрд. лв. за шестте месеца на тази година, което е с почти 790 млн. лв. по-малко спрямо заложените приходи за полугодието.


Според служебния финансов министър Румен Порожанов приходите в бюджета са с до 800 млн. лв. по-малко, отколкото показваха разчетите в бюджет 2014-а. Той също потвърди, че голяма част от недостига е "заслуга" на митниците. Причината за спада, според бивши вече кадри във финансовото министерство, се дължи на плановия ремонт на "Лукойл", за което "БАНКЕРЪ" писа в предишния си брой.


Вестник "БАНКЕРЪ" поиска от самата рафинерия да коментира въпросите за вината й в издънването на митничарския план за приходите. "Лукойл Нефтохим Бургас"АД своевременно изплаща всички свои данъчни задължения. Фактическите данни за платения към месец юли 2014 г. акциз показват изпълнение на прогнозата в пълен обем. Същността на проблема трябва да се търси в намалената продажба на горива в страната, което се отразява драстично върху събирания размер на ДДС и акциз, както и във влиянието на контрабандните схеми за разпространение на горива." Това отговориха от рафинерията, а митниците ни обясниха, че планов ремонт се извършва веднъж на четири години, предишният е извършен през 2010 г., сегашният - 1 до 31 март 2014 година.


Плановият ремонт е съпроводен с намаляването на приходите от ДДС от внос на стоки от групата "горива и смазочни материали". От Агенция "Митници", откъдето отговориха официално на въпроси на "БАНКЕРЪ", са категорични: "Разчетът за приходите от ДДС е общ за НАП и Агенция "Митници" и той е публичен, повече детайли не могат да бъдат предоставени, тъй като конкретните постъпления вследствие на дейността на "Лукойл" представляват търговска тайна. Все пак може да се посочи, че вносът на нефт и мазут формират около 35-40% от приходите от ДДС от внос."


Старото ръководство на "Митниците" отхвърли всякаква вина от себе си и от законотворците на бюджета за тази година: "При изготвянето на финансовия план за 2014 г. ремонтът е отчетен като риск и бяха разработени мерки с цел ефективно събиране на приходите за бюджета и противодействие на нарушенията на митническото, валутното и акцизното законодателство, които да компенсират в известна степен забавените постъпления."


От митниците си признават, че "на практика плановият ремонт беше извършен през месец март, но неговото влияние в посока намаление на приходите започна още през февруари. През март бяха отчетени най-ниските приходи и ефектът продължи и през месец април. Едва през месец май приходите се върнаха към обичайните за този период нива". В следващите месеци обаче се очаквало увеличаване на приходите от внос на суров нефт и мазут, какви обаче ще бъдат точните количества зависи от търговската и производствената политика на икономическия оператор.


Потърсихме коментар и от новия-стар шеф. Упълномощени от Ваньо Танов лица заявиха, че той ще поиска спешен анализ за състоянието на събираемостта от страна на митниците и едва след това ще коментира какво смята да прави.


Божидар Алексов и Розалия Димитрова са назначен за заместник-директори на Агенция "Митници" със заповед на министъра на финансите Румен Порожанов. Те са предложени от директора Ваньо Танов. Досегашният заместник-директор Чавдар Васев е освободен от длъжност по негова молба.


Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специалност "Счетоводство и контрол" и следдипломна квалификация "Международни икономически отношения и митническа политика." Той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчната материя, посочват от МФ. Започнал е професионалния си път през 1991 г. в Столичната митница, а от 1998 г. до 2008 г. заема различни ръководни длъжности в Регионалната митническа дирекция - София, където последователно оглавява отдели "Митнически режими и процедури", "Акцизи" и "Последващ контрол". От 2009 г. до момента заема ръководни позиции в Агенция "Митници" като директор на дирекцията "Акцизи" и началник-отдел в дирекцията "Финансово-стопанска дейност и управление на собствеността". От страна на Агенция "Митници" ръководи проекта за изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и изграждането на информационната система "Контрол на горивата" за НАП.


Розалия Димитрова е магистър по "Неорганични и електрохимични производства" във Висшия химикотехнологически институт - София, със следдипломна квалификация "МИО и митническа политика" в УНСС. От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности - от стажант-митнически инспектор до директор на дирекция. От 2011 г. е директор на дирекцията "Митнически режими и процедури" в Централното митническо управление на Агенция "Митници", посочват от МФ. Участва в работата на Комитета по Митническия кодекс и групи на ниво Европейска комисия. Координира работата на митническата администрация на национално ниво и участва на срещите за обсъждане на разпоредбите на проектите на Делегирания акт и Акта за изпълнение на Митническия кодекс на Съюза (прилагане от 1 май 2015 г.). Награждавана е за постигнати резултати в подготовката на митническата администрация за процеса на присъединяване на България към ЕС и за принос към Световната митническа организация.


 


 


Порожанов ревизира министерства и агенции


Финансовото министерство започва проверки на институциите, които са първостепенни разпоредители с бюджетни средства. От пресцентъра на министерството, ръководено от Румен Порожанов, съобщиха, че ще бъде направен анализ на съответствието на задълженията и поетите финансови ангажименти на ведомствата със Закона за бюджета, както и с влиянието им върху бюджетните параметри, включително и върху дефицита на начислена основа.Одитите ще се извършат от звената за вътрешен одит на съответните ведомства, като същевременно по разпореждане на министъра на финансите контролни органи на Агенцията за държавната финансова инспекция ще извършват и финансови инспекции.Одитните проверки се координират от заместник-министъра на финансите Теменужка Петкова, която дълги години беше ръководител именно на тази агенция.Проверките ще продължат до 25 август, а в края на месеца ще бъде готов обобщен доклад за всички проверки.В последния си работен ден парламентът гласува актуализация на бюджета на Здравната каса, с която осигури допълнителен ресурс от 225 млн. лв. за касата. Той трябва да дойде от намаляване на разходите на министерствата.

Ваньо Танов беше директор на Агенция "Митници" от 6 август 2009 г. до 22 август 2013 година.


Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенски университет "Ангел Кънчев"). От 1985 до 2007 г. Танов работи в системата на МВР, като преминава през всички длъжности от оперативен работник до генерал-майор. Многократно е награждаван и повишаван предсрочно. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" (по-късно ГДБОП) в МВР. През юли 2007 г. подава оставка.Женен, с двама синове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във