Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавният дълг достигна 98% от глобалния брутен вътрешен продукт

Очаква се глобалният държавен дълг да достигне 98% от БВП в края на 2020 г., заяви Международният валутен фонд в четвъртък (28 януари) в последната си актуализация на своя фискален мониторинг.

МВФ подчертава, че пандемията представлява сериозно предизвикателство за публичните финанси, тъй като е довела до свиване на производството и последващото намаляване на приходите. Съчетанието с аварийни спасителни разходи е изстреляло бюджетните дефицити и държавните дългове до рекордни нива, които са дори по-високи в сравнение с глобалната финансова криза от 2008 година.

Държавните приходи са спаднали навсякъде, публичният дълг е скочил до 98% в сравнение с 84% преди COVID-19, отчитат от МВФ. Прогнозата на фонда е, че дългът ще продължи да расте и през тази година, достигайки 100% от глобалния брутен вътрешен продукт. Естествено, причината е, че пандемията все още е извън контрол и ще е необходима допълнителна фискална подкрепа за защита на икономиките. 

Според изчисленията на МВФ 38 държави в световен мащаб са изложени на висок риск заради повишенията на дълга им. Затова от фонда съобщават, че през 2020 г. са взети мерки от международната общност, включително предоставяне на безвъзмездни средства, отпуснати са заеми и са одобрени облекчение на задлъжнялостта. 

Международният валутен фонд обяви също, че развиващите се страни с ниски доходи спешно се нуждаят от финансиране за социални услуги, здравеопазване и образование, мерки за контрол на COVID-19 и подкрепа с хранителни програми 

Facebook logo
Бъдете с нас и във