Банкеръ Daily

Васил Велев:

Държавният дълг да не се харчи за увеличаване на заплати и пенсии

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев остро разкритикува плановете на правителството за увеличение на минималната заплати и минималната пенсия от 2021 г. В проектобюджета е заложено увеличение на минималната заплата от 610 на 650 лв., а на минималната пенсия - на 300 лева. 

Според Велев обаче увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика. "Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия – тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП", посочи председателят на АИКБ. 

Той казва, че ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото „ще отидем към гръцки сценарий“. Наскоро правителството емитиран външен дълг в размер на 5 млрд. лв. чрез продажба на еврооблигации на международните пазари. Процедурата бе приключена от министъра на финансите Кирил Ананиев в средата на септември. 

Велев е на мнение, че тази година има значителен спад на брутния вътрешен продукт. По думите му тези няколко милиарда в повече разходи ще доведат до дефицит в бюджета, което ще доведе до заем. Той подчертава, че споменатият заем ще стигне, ако не се прибегне до превъоръжаване и няма други непредвидени разходи. Възникването на такива разходи според него е погрешно и се правят по неправилен начин.

В своите препоръки към Бюджет 2021 АИКБ прогнозира свиване на икономиката между 3,5% и 5,5%. 

Асоциацията настоява за запазване на сегашната данъчна система и  препоръчва в разходната част на Бюджет 2021 да бъдат предвидени капиталови разходи, които осигурят завършването на започнати в текущата и предходните години проекти и средства за бързо разплащане с бизнеса.

"АИКБ апелира за ефективно управление на държавния дълг. Емитирането на нов държавен дълг, макар и формално аргументирано с тезата за покриване на дефицити, реално трябва да е съобразено с възможностите на българската икономика при ясно заявен приоритет – финансиране на мерки и инвестиции, които ще повишат конкурентоспособността и противодействат на икономическата криза, а не за предизборни социални плащания и помощи", се казва още в препоръките на бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във