Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавни фирми изтеглили парите си от КТБ в последния ден

Държавни дружества са изтеглили пари от КТБ в последния ден, преди да затвори. Това става ясно от разсекретената стенограма от срещата при президента Плевнелиев на 29 юни 2014 г.

Ето какво отговарят по темата, след въпроси от политици, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов:

ИВАН ИСКРОВ: На въпроса на г-н Местан, първо поставен, и след това и г-н Бареков го преповтори -преднамерени действия от страна на държавата срещу КТБ има ли и от гледна точка на държавни дружества да са теглени пари?

Имаше, но доколкото се консултирах с г-н Христов, моят подуправител, някъде бяха от порядъка на 70-80 млн. Не е съществена тази част. Говоря за последния ден, когато изпуши банката.

БОЙКО БОРИСОВ: Е, точно тогава ли намерихте да изтеглите парите?

ИВАН ИСКРОВ: Казваме фактология.

БОЙКО БОРИСОВ: Питам, защо този ден, когато банката "пуши", хвърляш бензин отгоре?

ИВАН ИСКРОВ: Голямата част от изтеглените средства са на частни фирми и доста по - малко на физически лица -някъде около 70 млн.

КАЛИН ХРИСТОВ: Искам да кажа ясно, за да няма спекулации.

Имаме общо в класификация държавни фирми 70 млн.излизания в четвъртъка, 10 млн. влизания. Тоест, някои фирми са направили влизания. Нетният ефект е 60 млн.

Постановлението беше прието май миналата година. Тогава всички знаят, че изходните условия бяха 740 млн. в КТБ, 47% на държавни-общо 740 млн. Имаше 6 -месечен срок, в който това трябваше да се коригира по регулация. Тогава се бях захванал да работя..., не бях в банката, бях в Министерството на финансите като министър. Като изтече 6 -месечният срок, те вече бяха коригирани. Тоест, от 700 бяха спаднали, така че да няма концентрация.

Вижте, не може да са фатално на целия ефект, но фатализмът може да идва от говоренето, че това става, както става сега с говорене. Управителят пропусна да каже, че общини, че държавни болници се махат от ..........Значи всеки, който има влияние в общината си и държавни болници чрез правителството трябва да се издаде заповед да не си местят парите, ако искаме да вкараме... Не говоря като заповед, а като политика, като съгласие.е може да обясняваме, че искаме да стабилизира ме нещо , и след като политически елит и като решения, след това кметове да местят от една банка в друга. В смисъл, не е консистентно. Казвам го логически като технически факт. Вие решавате политически.

Facebook logo
Бъдете с нас и във