Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавите, които са въвели еврото, стават по-богати, според Андрей Новаков

Няма тайно споразумение между България и ЕС, с което пред страната ни да се поставят дискриминационни условия за присъединяване към еврозоната, заяви в българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. „Такова споразумение не кореспондира с реалността по никакъв начин, няма как да се случи, не се е и случило", посочи Новаков. 

Истината е, че държавите, които са въвели еврото, без изключение стават по-богати, а животът на хората става по-добър. Аз не мисля, че с България ще се случи нещо друго, добави евродепутатът.

„Изумен съм от саморазрушителната сила, която има българският политически елит. Как самият факт, че в момента си опозиция ти дава свобода да излезеш и да кажеш всичко – дори това да означава да пратиш хората пред чейнджбюрата да си сменят парите. Изключително странно е да гледам как социалистите плашат хората днес с неща, които са правили те вчера", каза още Новаков пред bTV.

По думите му, няма тайно споразумение и България ще влезе в еврозоната при курс такъв, какъвто по време на това предаване.

Някой се опитва да трупа дивиденти на гърба на хората, историята показва, че това никога не успява, каза още евродепутатът.

Новаков коментира и бюджета на ЕС. По думите му България не само няма да получи по-малко европейски средства, както ще бъде за доста от страните-членки, а и ще получим повече средства спрямо предходния период.

Тезата за "тайно споразумение" разви проф. Стив Ханке, познат като бащата на валутния борд в България. Позицията на Ханке е, че създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута. Според него не е изключено да има "тайно споразумение", с което пред България да се поставят "дискриминационни условия" за присъединяването към еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във