Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Държавата заблестя от финансова чистота

И последната проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира нередности в бюджетната и финансовата дисциплина на страната. Тя обхваща периода от началото на април до края на юни. Този път обаче откритите нарушения били далеч по-малко, въпреки увеличения брой на инспектираните обществени поръчки.

"При инспекциите се констатираха 23 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 2 470 273 лв., което е значително по-малко от първото тримесечие на 2018 г., когато бяха установени 79 случая на обща стойност 14 582 819 лв.", съобщиха от контролния орган. За изминалите три месеца инспекторите на АДФИ проверили 259 обществени поръчки на обща стойност 373 578 749 лева. Проверените договори през този период са 1 498, или с 800 повече от предишното тримесечие.

Припомняме, че за същия период на изминалата година АДФИ откри нарушения в договори за обществени поръчки за 5.1 млн. лева. За второто тримесечие на 2017-а агенцията осъществи 92 инспекции. Тогава при ревизията на 237 обществени поръчки за над 300 млн. лв. стана ясно, че институции и държавни предприятия или въобще не обявяват конкурси за обществени поръчки, или допускат нарушения.

За констатираните през изминалото тримесечие на 2018-а нарушения били съставени  един акт за начет и 238 акта за установяване на административни нарушения, свързани с прилагане на Закона за публичните финанси, на Закона за обществените поръчки, на Закона за счетоводството, на Закона за държавната финансова инспекция и на Закона за общинския дълг.

Резултатите от проверките показват, че общините, които са "обичайният заподозрян" , когато става дума за нарушения при провеждането на обществени поръчки, имат провинения на сравнително по-ниска стойност.  

Сред проверените близо 100 общини като най-голям  нарушител се откроява администрацията на Кърджали. При проверка на шест търга за  доставка на хранителни продукти за общинските детски градини и за социалнослаби хора в общината - на обща стойност 5.8 млн. лв., са установени нарушения на правилата  за над 1 млн. лева. 

На община Карлово пък били съставени шест акта след проверката на десет договора и три обществени поръчки за ремонта на мемориалния комплекс "Христо Ботев", както и за реконструкциите на едноименните спортен комплекс, площад и паметник "Васил Левски" в града. 

Сериозни брой нарушения имала и община Хасково - 38, за които й били съставени общо 22 акта.

След като проверили законосъобразността на извършените разходи за запознаване на деца от Каварна с играта голф, а също и  на извършените разходи през 2017 г. за озеленяване в общината и за облагородяване на крайбрежните й зони, инспекторите от  АДФИ съставили на общината пет акта за десет нарушения.

Нарушения при възлагане на обществени поръчки за снегопочистване докарали на община Кресна три акта, а на община Полски Тръмбеш - шестнадесет.

При проверките на шест договора и седем обществени поръчки за реконструкции в община Хитрино били съставени петнадесет акта.

Освен общини в черния списък на АДФИ  попада и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. При проверка на разходите за строителство, доставки и услуги от  Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия инспекторите установили  28 нарушения. За тях били съставени девет акта. Инспекторите открили и четири неоснователно проведени от Агенцията обществени поръчки, чиято стойност  надхвърля 236 хил. лева. В резултат от проверката над 21 хил. от установените вреди били възстановени. 

При сходна с описаната по-горе проверка АДФИ открила  единайсет нарушения в Комисията за защита на потребителите, за които й съставила два акта. 

АДФИ проверила и на какво основание са били изплатени допълнителни възнаграждения на Централната университетска администрация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в периода от 1 януари 2010 г. до 31 декември 2016 година.

Инспекторите открили осем нарушения, при които са  установени  вреди  за 373 046 лева.  Инспекцията показала, че нецелево разходвани били 141 761 лв., като за 37 671 лв. от тях е изтекъл давностният срок.

През тримесечието били установени общо 39  "индикатора за измама" по смисъла на §1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавна финансова инспекция, съобщава АДФИ. Най-много подобни невярно или неточно представени факти били открити в документацията на общините - общо 14 на брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във