Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата увеличи капитала на ББР със 700 млн. лева

Правителството увеличи капитала на Българската банка за развитие (ББР) със 700 милиона лева.

Средствата ще се използват за изпълнение на мерките за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19. Става дума за безлихвени потребителски кредити за хората, които са в неплатен отпуск заради коронавируса, както и за издаването на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай.

Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, имат за цел да осигурят достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малките и средните предприятия, засегнати от пандемията.

От правителството се надяват с тях да се намалят до минимум рисковете от изпадане в криза на ликвидност и да се окаже превантивна подкрепа на бизнеса чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

По-рано беше обявено, че капиталът на Българската банка за развитие ще бъде увеличен с 500 млн. лева.  Допълнителните 200 млн. лв. бяха анонсирани от премиера Бойко Борисов вчера, когато правителството мобилизира 4,5 млрд. лева в помощ на бизнеса. Така общата сума, с която ще бъде капитализирана ББР нарасна до 700 млн. лева.

Схемата за подпомагане на работодателите с 60% от размера на заплащането на техните служители ще се осъществява чрез службите на Агенцията по заетостта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във