Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата увеличава бюджета на НЗОК с 490 млн. лева

Управителният съвет на Националната здравноосигурелна каса одобри проектобюджета за 2019 година. Парите за здраве от догодина се увеличават с 490 млн. лева. В преходните и заключителните разпоредби на проектонорматива се предлага закриването на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. Техните функции ще бъдат иззети от здравната каса, като ще бъде направен допълнителен трансфер от 16 млн. лева.

С 50 млн. лв. ще бъдат погасени задължения към чужди здравни каси. 

Предвижда се и обединяване на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителна агенция "Медицински одит". Новата агенция ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на болниците и др. Директорът на тази агенция ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

В областта на лекарствата ще се постигне договаряне с всяка компания и няма да има недостиг на медикаменти, заяви заместник-министърът Жени Начева. По думите й размерът на здравната вноска категорично се запазва

Предстои промените да се обсъдят от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, а след това да се гласуват в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във