Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата търси 700 млн. лв. от хазарт, събрала е 34 милиона

Общата несъбрана сума от хазарт е над 556.87 млн. лева, над която има и 136.23 млн. лева лихви, обяви в парламента министърът на финансите Асен Василев. Информацията е потвърдена от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността на вече закритата Държавна комисия по хазарта. До момента държавата е събрала 34 млн. лв. от тях, а над 230 млн. лв. са присъдени в на първа инстанция, но тече обжалване.

От отговора на Василев стана ясно, че ДКХ "не си е търсила парите". Освен това за проверявания период е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата от организаторите на хазартни игри, вследствие на решенията на Държавната комисия по хазарта, с които са утвърдени правилата им. "Тоест не само, че не са си търсили парите, но има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани", коментира служебният финансов министър. Той допълни, че това е предоставено на прокуратурата, която е направила предварителна проверка.

Според доклада на АДФИ щетите върху бюджета са нанесени от компаниите на Васил Божков "Ню Геймс" АД, "Национална лотария" АД, "Еврофутбол" ООД и "Евробет" ООД. "Защитната теза" на Васил Божков е, че не дължи и стотинка на хазната, а "благоприятното третиране" от ДКХ е постигнато със съгласието на бившите управляващи от ГЕРБ и вследствие на "такса помагане" за тях. 

"ДКХ беше закрита, всички хора бяха разпуснати и дейността беше прехвърлена на друго място. Това, според мен, не е случайно. То е направено точно, за да няма проследимост кой какво е правил. Но, за щастие, прокуратурата се надяваме да си свърши работата, тъй като тя може да проследява лица извън Министерството на финансите", посочи Василев пред депутатите.

Той каза в почти прав текст, че и Министерството на финансите не си е изпълнило функциите в случая, защото не проследило дали ДКХ си е вършила работата.

"На Министерството на финансите (МФ) обикновено се гледа като на министерството, което разпределя парите, прави бюджета и подписва чековете на държавата, най-грубо казано. Но министерството има една много важна функция, която може би част от колегите не разбират. Това е контролната функция. МФ трябва да контролира дали парите се харчат законосъобразно и дали те се харчат ефективно. За целта в министерството има набор от инструменти. Едно е, както тук е било, ДКХ да си върши работата, другите са АДФИ и Агенцията по обществени поръчки, която трябва да дава методически указания по какъв начин работи Законът за обществените поръчки. Тази агенция съвсем случайно не е дала методическо указание и съответно имаме 8,6 млрд. лева в ин хаус поръчки заради пропуснато методическо указание и неправилно транспонирана европейска директива, която е отворила тази дупка", коментира още служебният финансов министър.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова Василев да провери как така никой в министерството не се е намесил, визирайки бившите министри при управлението на ГЕРБ, техните заместници и политическия кабинет в МФ.

"Как дирекцията, която изготвя бюджета, също не е открила това несъответствие? Тоест -  странно съвпадение. И това, пак казвам, никога повече не трябва да бъде допускано. Виждате, че от Вашия отговор става ясно, че от тези 700 млн. лева с лихвите до момента са събрани 34 млн. лева, което е около 5%, от което не можем да бъдем доволни...  Как самият министър на финансите не е разбрал, че стотици милиони ги няма, а пък за дребните търговци, когато не им излиза оборотът с 2 лева, им налагат огромни глоби? Вие казахте за фризьорките, когато не са отчели даден разход – огромни глоби, а тук – министър на финансите не разбрал, че няма стотици милиони, които трябва да бъдат в бюджета. Неговият заместник и той не разбрал, целият политически кабинет - и те не разбрали, цялата дирекция, която отговаря за бюджета - и тя не разбрала. Натрупването на подобни съвпадения оставя едно тежко съмнение", посочи Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във