Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЪРЖАВАТА СЕ ЗАЕ ДА ОПРАВЯ ФУТБОЛА

Откакто Йордан Лечков стана кмет, Весела Лечева - депутат и министър, а Христо Марков - партиен стратег, вероятно е било логично да се очаква политиците и държавниците да отвърнат да удара и да се намесят в спорта. Или поне във футбола, ако се съди по последните промени в БФС, направени от Изпълнителния комитет на 19 юли. Те вече окончателно затвърдиха впечатлението, че мисията по спасяването на най-популярния спорт у нас е взета присърце от целия държавен апарат.
Членовете на изпълкома (между които депутатът от ДПС Камен Костадинов, членът на Висшия съдебен съвет Андрей Икономов и управителят на НОИ Йордан Христосков) утвърдиха обновения състав на комисиите към БФС за следващия сезон - състав, който също е изпъстрен от представители на изпълнителната, местната и съдебната власт. След осеммесечно забавяне най-сетне бе назначен и новият изпълнителен директор на съюза - това е Борислав Попов, заместник-председател на УС на Фонда за гарантиране на инвеститорите в ценни книжа. Попов е работил като главен юрисконсулт на Софийска община, правен съветник в Министерския съвет и секретар по юридическите въпроси на президента Петър Стоянов. Говори се, че е близък до ДПС. В мандата на предишния кабинет Попов бе заместник на областния управител на София Росен Владимиров. Според системата Дакси той участва и в управлението на дружеството Промишлено строителство - Враца. В началото на 90-те е бил в управителния съвет на Инсист АД заедно със сегашния просветен министър Даниел Вълчев.
За този пост ни трябваше не футболен човек, а юрист с административен опит, обясни президентът на съюза Борислав Михайлов, като призна, че други кандидатури за мястото не са разглеждани.
Очевидно същият критерий е тежал и при съставянето на различните комисии за новия сезон. Начело на Комитета за организиране на състезанията например е заместник-кметът на София Цветан Цветанов, дясната ръка на Бойко Борисов още от МВР. Председател на Дисциплинарната комисия остава заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков, Арбитражната ще се ръководи и занапред от прокурора от Върховна касационна прокуратура Антон Гюров, а начело на Апелативната застава председателят на Военноапелативния съд генерал Веселин Пенгезов. В състава на различни комисии попадат още заместник-председателят на ДАМС Веселин Маргаритов, управителят на Национална спортна база Даниел Димов, Александър Радовски от РДВР-София, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на Козлодуй Милко Торбов и заместник-кметът на Пловдив Константин Писков. Сред новите членове на Правната комисия изпъква спечелилият си скандална слава бивш градски прокурор на София Нестор Несторов.
Любопитни промени има и в две от по-маловажните комисии - по женски футбол и футбол в зала. Начело на първата досега бе Павел Найденов, бащата на покойния Илия Павлов, но сега мястото му е заето от ректора на НСА Лъчезар Димитров. Станко Симеонов пък заменя начело на футзала известния бизнесмен Ованес Мелик Пашаев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във