Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата придобива около 19% дял в ПИБ за 140 млн. лева

Вече е възможно да се установи тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ по отношение на Банковия съюз. Това е и предусловието за присъединяването на България към „чакалнята“ на еврозоната - валутния механизъм ERM II, обяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ чрез покупка на акции. През 2018 г. България поиска да се присъедини едновременно към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз, затова не е ясно защо финансовият министър използва термина "предусловие". 

Според правителственото решение, държавата придобива до 70% от правата за увеличението, чрез ББР. Банката е придобила със собствени средства 77 729 300 броя права за покупка на акциите на ПИБ. Те ще позволят на държавната банка да запише 28 265 000 акции. По този начин държавата ще притежава около 19% от капитала на банката след увеличението. ББР ще плати 5 лв. за всяка акция или общо около 140 млн. лева. 

Около 7.5%-8% дял от новия капитал на банката е отреден на частни инвеститори. Министрите обясниха, че държавата е спазвала стриктно изискванията на ЕС за държавната помощ, защото 30% от правата за увеличението на капитала на ПИБ, предложени на аукциона на 10 юни, са били закупени от частни инвеститори. До момента обаче все още не е обявено кои са купувачите. 

Горанов защити покупката, като посочи, че емисионната стойност на акциите на ПИБ беше потвърдена от Комисията за финансов надзор като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. Критериите, цитирани от министъра, са базирани на комплексен анализ и на ключови параметри, включително балансова стойност на акция, пазарни данни и оценки на последните сделки за придобиване на други банки в България. Взети са предвид изискванията на международните стандарти за оценяване. 

Финансовият министър лансира теза, че в даден момент ББР може да продаде закупения пакет акции обратно на ПИБ или на друг частен инвеститор. От думите му се разбра, че Българската банка за развитие ще поиска да има представител в Първа инвестиционна банка. Отделно, стана ясно, че капиталът на ББР ще бъде увеличен, за да няма съмнения, че се използват средствата, предвидени за антикризисните кредитни програми. 

Владислав Горанов изнесе и част от финансовите резултати на банката. Съгласно изискванията на ЕЦБ банката следва да увеличи базовия си собствен капитал от 1 ред със 100 милиона евро. Той изтъкна, че банката е със стабилна ликвидна позиция и отговаря на всички регулаторни и потенциални изисквания за макропотенциални финансови буфери.

"Регулаторният капитал на банката показва постоянен исторически ръст през годините, достигайки 656 милиона евро, като се увеличава с 90 милиона евро за 2019 година. През същата година банката успя да достигне ръст на депозитите от 761 милиона лева, като по този начин привлече средства от други клиенти, а те надхвърлят 9 милиарда. Консолидираната печалба на банката за 2019 година е 137,9 милиона лева, а печалбата преди обезценка е 257.7 милиона лева", добави министърът на финансите.

По думите му ББР би могла да излезе с положителен резултат от закупуването на акции на ПИБ, тъй като след присъединяването на страната ни към Банковия съюз и ERM II, цената на активите, в това число и на банковите активи в България ще се повиши. Потенциалните фактори за такова нарастване са заявеното от рейтинговите агенции увеличаване на кредитния рейтинг на България след влизането ни в еврочакалнята. Както и осъществяването на надзор върху системно важните банки от страна на ЕЦБ.

"Считам, че сме изпълнили изкисването на Брюксел и ЕК по отношение на участие на частни инвеститори. Чакахме да последния момент. В периода на пандемията и пазарите и инвеститорите не са толкова активни и това беше един от най-големите проблеми", каза министърът на икономиката. 

Тепърва предстои Европейската централна банка да се произнесе по участието на държавата чрез ББР в увеличението на капитала на ПИБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във