Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата придобива близо 20% от капитала на ПИБ чрез ББР

Държавата ще придобие под 20% от капитала на Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, научи "Банкеръ" от свои източници. 

Икономическият министър Емил Караниколов публично потвърди, че държавата е участвала в изкупуването на част от правата за акциите за увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка.

"Няма да скрия, че държавата участва в част от изкупуването. Не знам в какво съотношение, ще се разбере в петък, когато ще има официална информация. Тогава ще бъдат обявени проспектите", обяви Караниколов пред bTV.

Както "Банкеръ" писа, в сряда Първа инвестиционна банка продаде всички 110 милиона права за увеличението на капитала й. Борсовата информация показва, че правата са придобити от двама инвеститори. Единият е придобил 2 милиона права, а другият - 108 милиона, които ще му отредят 26.5% дял в банката при успешно приключване на сделката. 

Според проспекта на ПИБ за продажбата на акции, емисионна стойност на всяка една акция е 5 лв., а номиналната й стойност е 1 лв. Банката иска да пласира 40 млн. акции чрез БФБ, а операцията ще се счита за успешна, ако​ бъдат записани и напълно заплатени най-малко 4 млн. акции.

По този начин банката може да увеличи капитала с до 200 млн. лева. 

Караниколов обясни, че участието на държавата е с цел покриване на последното изискване за членство в механизма ERM II, по-познат като чакалнята на еврозоната. 

Очакванията са България да получи "зелена светлина" за членство в ERM II през юли. Преди това обаче страната ни вероятно ще изпрати нотификация до Европейската комисия за придобиването на дял в Първа инвестиционна банка.

Икономическият министър поясни, че на по-ранен етап е премълчал информацията за участието на държавата, за да не "демотивира частния сектор". 

"Ситуацията е много тежка. Заради пандемията няма много инвеститори. Те изчакват какво ще се случи на световните пазари. Сроковете много ни притискат и държавата трябваше да участва. Ние сме участвали в допустим портфейл", каза още Емил Караниколов.

Според отчета на банката към 31 март регулаторният собствен капитал достигна 1,365 млн. лева. Коефициентът на обща капиталова адекватност е 19.09 %, адекватността на капитала от първи ред е 19.03 %, съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 15.4%. За първо тримесечие на 2020 г. печалбата на банката преди обезценки е 30.9 млн. лева.

Ръстът в кредитния портфейл на банката през първо тримесечие на 2020 г. в сегмент Малки и средни предприятия е 13,8 млн. лв. или 7,2% на годишна база, а в сегмент Банкиране на дребно е 47.3 млн. лв., или 10,4% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във