Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40

Държавата поема и осигуровките за сметка на работодателя по схемата 60/40, съобщи на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. По-рано предложението бе направено от депутата от ДПС Йордан Цонев.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението", заяви тя.

Повече гъвкавост ще има по схемите на Българската банка за развитие, чийто капитал бе увеличен със 700 млн. лева. Безлихвените кредити в максимален размер до 1500 лв., които ще бъдат отпускани на служители, пратени в неплатен отпуск, ще са със срок на погасяване 10 години. От подобен кредит могат да се възползват и самоосигуряващите се лица.

За малките и средни предприятия е предвидена възможност за безлихвен кредит до 100 хил. лева. Заемът ще е с 5 г. гратисен период и 10 г. срок на погасяване, стана ясно от думите на шефката на бюджетната комисия. "Това дава възможност на малките фирми да изтеглят такъв кредит, да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата. По този начин след това икономиката ще може по-бързо да се възстанови", допълни Менда Стоянова.  

Стоянова потвърди, че ще бъдат намалени и глобите за нарушаване на извънредните мерки. Единствено за нарушаване на карантината гражданите ще бъдат глобявани с 5000 лева.

Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов съобщи, че държавата и общините ще освобождават от вноски по наем и аренда засегнатите от кризата граждани и фирми. "Към защитата на длъжника от наказателни лихви и др. неблагоприятни последствия при забава по кредити от банки, добавихме подобна защита от колекторските фирми и фирмите за бързи кредит", добави Веселинов. Остава обаче спорът за местни данъци и такси, поясни депутатът.

Освен измененията, оповестени от депутатите, Комисията по правни въпроси реши, че туроператорите ще възстановват суми за отменени почивки или пътувания в срок един месец след отмяната на извънредното положение. Те ще предлагат на своите клиенти и ваучъри за заплатената сума. Клиентите ще могат да се възползват от услугата по-късно. Възстановяването ще става ако клиентът откаже ваучър.

Приет бе и текст, според който за времето на извънредното положение не се дължи субсидия на партиите.

В понеделник Народното събрание ще гласува окончателно промените в Закона за извънредното положение, актуализацията на държавния бюджет и замразяването на депутатските заплати. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във