Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Държавата подложи динена кора на общините

Пари нема, действайте!

След двукратната изборна победа тази година ГЕРБ доби кураж и повиши  местните данъци. Е, направиха го  местните власти, но по  мъдрата заръка на Партията.

Лявата ръка на дясната ГЕРБ посегна към приходите на хората. Така, както правят комунистите-социалисти.

Както е рекъл Уинстън Чърчил:  “Христофор Колумб е бил първият комунист – той не е знаел къде отива, не е знаел къде е бил … и е направил всичко това за сметка на данъкоплатците.”

Дано да не е прав, но надали.

Догодина поне половината от общините ще повишат местните данъци. Таксата за битови отпадъци също ще се увеличава. Това показват проучванията на нагласите на властите по места.

Столичната община обяви, че ще увеличи данъците за колите и за сделките с имоти и с автомобили.

В Пловдив по-високата такса за битови отпадъци ще засегне само гражданите. Увеличава се и налогът при сделките с жилища. Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместникът му Илия Кирчев казаха, че е неизбежно завишаването на таксата за битови отпадъци. От 1 януари влиза в сила директивата на ЕС, според която отчислението за тон боклук към МИОСВ се увеличава от 57 на 95 лева.

В Сливен ще покачат  таксата  смет за фирмите.

В Хасково, в Димитровград и в Харманли таксата за смет скача за всички.

В Русе, в Габрово и във Враца се чака увеличение на данъците за автомобилите.

В Пазарджик още през  тази година беше повишена таксата за битови отпадъци, но само за физическите лица. В зависимост от локацията на имота тя се вдигна от 3 до 38 лв. заради новото регионално депо за битови отпадъци. Кметът Тодор Попов предупреди обаче, че от 2020 г. може да влязат в сила промените в закона за местните данъци, според които вече няма да се плаща по данъчна оценка, а според броя на живеещите в имота – тогава налозите ще се увеличат..

Най-вероятно такса смет ще се повиши от 3,1 до 3,83 промила в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това ще стане ясно на 19 декември.

Да отпадне отстъпката от 5% за платилите пълния годишен размер на таксата за смет в срок до 30 април, предлага пък общинската администрация във Велико Търново. Промените включват още таксата да се заплаща на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължима.

По този начин

се сбъдна неочакваното

Докато общините настояваха 20% от събрания данък върху общия  доход да остават при тях, а финансовият министър Владислав Горанов им се присмя като им каза да си ги съберат допълнително след като си внесат дължимото в държаната хазна, Бойко Борисов ги посъветва да го послушат.

Дали премиерът беше прочел писмото на аналитиците от Института за пазарна икономика или важи лафът: „Вие може да сте учени, но ние ще ви отучим!“, но Борисов посъветва местната власт да направи това, което се прави само в началото на мандата.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) поиска

20% от данъците върху доходите да отиват в общините

вместо хората да бъдат облагани с допълнителни налози, които да се насочват към местните власти.

"Нашето предложение, което през годините е многократно  изказвано и от много други експертни общности и е познато в обществото, е 1/5 от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпена на  общините, като „парите следват личната карта“ – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък да отива именно там", написа старши изследовател Петър Ганев от ИПИ в отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, до  вицепремиера Томислав Дончев и до финансовия министър Владислав Горанов.

Според разчетите на Института това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините, без да се вдигат данъци.

Липсата на адекватен собствен ресурс не позволява на общините да провеждат разумна самостоятелна политика и да отговорят на нуждите и приоритетите на своето население, категорични са от ИПИ.

Според тях проблемът е законодателно заложен и липсата на свободен публичен ресурс не е провал на общинските власти.

"Облагането на доходите, печалбите и потреблението, които се генерират на местно ниво, почти изцяло отива в централното правителство. Има някои изключения, но те са незначителни – като патентни данъци, туристически данък и т.н. Общините събират собствени приходи, предимно от имуществени данъци, които далеч не са достатъчни да покрият техните нужди, дори при мерки за повишаване на събираемостта, каквито безспорно са необходими", пише в писмото до премиера. 

Според ИПИ при преотстъпване на част от приходите от подоходното облагане към общините, ще спомогне бюджетите на местно ниво да бъдат ориентирани в много по-голяма степен към  състоянието на местната икономика, съобразени с броя на заетите и с техните заплати. Какъв по-голям стимул за местните власти да работят за повече инвестиции и работни места, изказват заключението си експертите  от Института. Преди  общините искаха само 250 млн. лв. от ДОД. Това са тези 20% от декларирания

данък върху доходите за 2018 г. - 1.06 млрд. лв.

Специално за banker.bg Найден Зеленогорски – председател на Асоциацията на българските градове и региони, заяви, че общините имат сериозни затруднения и нужда от повече средства за инфраструктура. "За миналата година искахме 110 млн. повече, а получихме 15 млн. лв.“, каза той     

Разлика между състоянието на общинските и на републиканските пътища  почти няма . В същото време няколко пъти повече пари се дават за републиканските пътища, но  това не означава, че те са в това състояние, в което трябва да бъдат. Общинските пътища, особено четвъртокласната пътна мрежа, е в отчайващо състояние. Всичко това, заедно с факта, че в българските общини има и 57 хил. км. улична мрежа, в самите населени места, означава, че общините на практика носят отговорност за около 77 хил. км. пътища и улици, а държавата – за 20 хил. км. републиканска мрежа.

По думите на Найден Зеленогорски има сериозни затруднения и по съфинансирането на европейските проекти. От друга страна няма как с евро средства да се правят текущи ремонти на улици, допълни той.

"Като член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург и Комитета на регионите много добре познавам опита на другите държави в разпределението на местните данъци и такси между държавата и общините", каза той. В ЕС няма такава държава, в която само 20% от средствата да се разпределят от общинските съвети, а останалите 80% да са разчетени в държавния бюджет. А често да ги няма и там, ае да се разчита на вездесъщия бюджетен излишък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във