Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата очаква банките да ни дадат въздух

Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар за финансовите мерки, обявени от държавата за справяне с икономическия шок от разпространението на коронавируса.

"Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите", коментира Дончев. 

Вицепремиерът съобщи, че до момента държавата е пренасочила 600 млн. лв., но при нужда средства можело да достигнат и 1 милиард. Той не изключи и да се прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка.

"Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация", поясни Томислав Дончев пред NOVA телевизия. 

Разяснение по финансовите мерки в помощ на бизнеса и на гражданите даде и икономическият министър Емил Караниколов. 

"Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за служителите, ползващи  неплатен отпуск. С тази социална мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата в размер до 1500 лева. Единственото, което трябва да предоставят, е трудовия си  договор. Целта е да се подпомогне бизнесът и да не се освобождават хора, които пък от своя страна да разполагат с оборотни средства. Парите по тази мярка ще дойдат от Българската банка за развитие, като ще бъдат предоставени директно на търговските банки. Така че който иска да кандидаства за този държавен заем, трябва да посети търговска банка. Периодът за връщане на този безлихвен заем е до няколко години", обясни Караниколов. 

По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на даден работник, икономическият министър предупреди работодателите, че изплащането на  останалите 40% са тяхно  задължение и ги призова да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

"Голяма част от бизнеса, който в момента се намира в най-тежко състояние от кризата,ползва  кредит, това е ясно. Така че за тях най-важно би било банките, към които са длъжници, да бъдат гъвкави с тях. С мерките на БНБ и на българската държава се цели  банките да станат по-гъвкави не само по отношение на новите, но и по отношение на сегашните  кредити", коментира Емил Караниколов, пояснявайки, че до 25% от изтегления кредит ще бъде гарантиран от държавата.

Във вторник правителството обяви допълнителните икономически мерки за борба с последиците от коронавируса. Те предвиждат мобилизиране на 4,5 млрд. лв. ресурс в помощ на икономиката.

Предвижда се още капитализиране на Българската банка за развитие с 500 млн. лв., заделяне на  500 млн. лв. за увеличените разходи за системата на МВР, МЗ и МО. 

Кабинетът ще отпусне 200 млн. лв. за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора в неплатен отпуск, както и 1 млрд. лв. за т.нар. схема "60 на 40", при която държавата поема 60% от възнагражденията на застрашени от съкращаване работници.

Отделно за бизнеса бе въведена отсрочка за плащането на някои данъци до 30 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във