Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата намести още 130 млн. лв. за борбата с коронавируса

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че ще предостави 129,3 млн. лв. "за борба с разпространението на COVID-19 в страната и за създаване на устойчивост на здравната система при работа в условия на пандемични кризи." Парите са пренасочени чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и се осигуряват от общия финансов ресурс, определен за България, по новия инструмент на ЕС – REACT-EU.

Със средствата ще се финансират проекти на Министерството на здравеопазването, което като бенефициент ще работи в партньорство с общините или общинските лечебни заведения за прилагането на адекватни мерки в условията на извънредна епидемична обстановка, поясняват от строителното министерство.

Сред проектите, които ще се подкрепят са разкриване на сектори за лечение на коронавирус с нужното медицинско и болнично оборудване. Ще се финансират и мерки за повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен тестове за коронавирус в двата центъра ще се доставят уреди за извличане на кръвна плазма, която се ползва за лечение на заболели от вируса.

През миналата година регионалното министерство пренасочи още 40,4 млн. лв. от оперативната програма към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса в страната.

Усвоени ли са средствата

Решението за пренасочването на средствата от Оперативна програма "Региони в растеж“ е било взето на онлайн заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

В рамките на заседанието зам.-министър Деница Николова е представила и информация за напредъка и актуалното състояние на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 година.

Към днешна дата програмата е изпълнена на 97.4%, договорени са проекти за над 100% от общия бюджет, който е 3,1 млрд. лв., 62% са разплатените средства, а потвърдените и изплатени средства от страна на ЕК са 43%.

Само за миналата година в условията на пандемия са сключени 126 договора за 400 млн.лeвa. 

"Програмата се изпълнява с ускорени темпове, няма никакви рискове от загуба на средства или неизпълнение на договорите“, посочва зам.-министър Николова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във