Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата може да отпусне безлихвена финансова помощ за БДЖ

Министерството на финансите се обсъжда отпускането на безлихвена помощ на БДЖ - малко над 20 млн. лева. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в парламента. Коментарът е по повод искането от страна на изпълнителния директор на железницата Владимир Владимиров за държавна намеса, който заяви, че ако няма такава, железницата трябва да спре. 

"Средствата, които ще бъдат дадени на БДЖ, ще дойдат от фискалния резерв. Министерство на транспорта трябва да положи повече усилия, за да стане железопътният транспорт естествен приоритет. Би могло да се предложат мерки, които да ограничат незаконния автомобилен транспорт, както и да се прецизират транспортните схеми на автомобилния транспорт, така че да не влизат в пряка и неравна конкуренция с жп транспорта. Има изключителен гъст трафик на автомобилните превози, на автобусите, които са в пряка и нелоялна конкуренция с жп транспорта", обясни Горанов. 

Според него, ако искаме да напълним един влак от София до Бургас, то трябва да предложим такава услуга, която да удовлетворява пътниците като времетраене. 

Той допълни, че вече се инвестира много в жп инфраструктура в южното направление и по думите му има възможност скоростта да бъде подобрена.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във