Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата гарантира по-щедри безлихвени кредити за засегнатите граждани

Покрай началото на ударните бюджетни харчове, характерни за края на годината, на редовното си заседание правителството прие и промените в програмата за безлихвени кредити за физическите лица, пострадали от корона кризата. 

Програмата продължава да се изпълнява от държавната „Българска банка за развитие”, като кабинетът възложи на ББР да гарантира безусловно всички кредити, които търговските банки отпускат при спазване на условията на схемата.

Програмата предоставя възможност от нея да се възползват повече хора, включително лица, които веднъж са били в неплатен отпуск, а в последствие са оставали без трудов договор и са отивали на трудовата борса, както и повече възможности за включване на сезонните работници и на младежите, които са стартирали трудовата си дейност през 2020 г.

Въвеждат се редица облекчения, по отношение на самоосигуряващите се лица, както и редица промени и в Рамковия механизъм за отпускане и управление на кредитите, с цел облекчаване на процедурите, съобщиха от "Дондуков 1".

Увеличен е максималният размер на кредита на едно лице по програмата - от 4 500 лева на 6 900 лева. Тази промяна произтича пряко от продължаващата пандемична ситуация в страната.

Удължава се срокът за кандидатстване за кредит по програмата - до 30 юни 2021 г., или до изчерпване на гаранционните лимити на банките партньори.

Програмата има за цел да подпомогне лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващите се лица, които са лишени от възможността да полагат труд и да получават доходи поради пандемията от COVID-19, подчертават от пресслужбата на кабинета.

По последни данни на ББР към 1 декември над 35 800 са физически лица кандидатствали за безлихвени кредити. Общата стойност на одобрените заеми е малко над 95,5 млн. лв., а средният размер е 4 235 лева.

Заемите се отпускат наведнъж или до три транша. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във