Банкеръ Daily

Финансов дневник

Държавата да не поема нов дълг заради КТБ, съветва Стив Ханке

Недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде попълнен от фискалния резерв. Това заяви в интервю за БНР американският финансист проф. Стив Ханке, който се смята за баща на валутния борд у нас. Според Ханке резервът е именно за критични ситуации, но след изплащането на гарантираните депозити, парите в него трябва да бъдат възстановени.В никакъв случай държавата не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка, смята Ханке.


"Това, което трябва да бъде направено сега, е да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона. Затварянето на КТБ и отнемането на лиценза й няма да повлияят по никакъв начин на икономиката, на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си." смята проф. Ханке.

Според него БНБ носи вина за случилото се с Корпоративна търговска банка. Мнението на финансиста е, че страната ни не трябва да влиза в Европейския банков надзорен механизъм, защото така ще признае, че не може да се справи със ситуацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във