Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Дупка от 1.3 млрд. лв. в застраховането

"Дупка" между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. се очертава в сферата на застраховането до края на годината. Причината за проблемите в застрахователния бранш са по-големите обезщетения, които застрахователите трябва да плащат при катастрофи и най-вече при смъртни случаи. Тези компенсации значително надхвърлят приходите на застрахователните дружества, които те получават от задължителните застраховки "Гражданска отговорност”.

Положението на застрахователите, предлагащи застраховки "Гражданска отговорност”, е станало още по-тежко след 21 юни тази година. На тази дата Върховният касационен съд (ВКС) разширява кръга от хора, които могат да получат  обезщетение след смърт на техен близък. Най-често такива обезщетения се изплащат именно след ПТП. Досега компенсация за причинените болки и страдания заради смъртта на близкия е получавало единствено семейството на починалия - съпруг/а, деца или родителите на покойника. ВКС обаче разшири кръга от хора, имащи право на обезщетение до братя и сестри, както и до роднини от втора степен - баби, внуци и т.н. Парична компенсация могат да получат дори и хора, които не са били роднини на починалия,  но могат да докажат "трайна емоционална връзка със загиналото лице”.

Колчакова обясни, че начините да се избегне очакваният голям дефицит на пари за обезщетения са два. Единият е увеличаване на цената на "Гражданска отговорност”. Това обаче няма как да се реализира, тъй като доходите на българите не го позволяват. Би се стигнало до ситуация, при която поне половината от хората, които в момента имат такава застраховка, биха се отказали да я плащат и биха карали колите си без "Гражданска отговорност”. Това пък би вдигнало допълнително цената на застраховката за останалите шофьори.

Другият - и по-реалистичен, вариант е да се намалят сумите за обезщетения при смърт. По думите на Колчакова практиката на българските съдилища в момента е да се отсъждат суми за обезщетения, които са в пъти по-високи от средните за Европа.  Само в няколко европейски страни обезщетенията при смърт на пътя са по-високи, отколкото в България. Италия е една от тях, но там цената на застраховката "Гражданска отговорност” се равнява на 800-900 български лева, а у нас средната цена на застраховката е около 200 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във