Банкеръ Daily

Финансов дневник

Думата на големите

"Банката печели от лихвата върху всички пари, които тя създава от нищото"
Уилям Патерсън, основател на Банк ъф Ингланд (през 1694 г.)

"Когато правителството разчита на банкерите за пари, тогава те, а не лидерите на правителството контролират ситуацията, тъй като ръката, която дава е над тази, която взима. Парите нямат родина; при финансистите отсъства чувство за патриотизъм, отсъства приличие. Тяхната единствена цел е печалбата."
Наполеон Бонапарт (1769-1821), френски император

"Нека издавам и контролирам парите на една нация и не ще се интересувам кой пише законите."
Амшел Майер Ротшилд (1744-1812), основател на династията Ротшилд

"Малцината, които разбират системата, ще бъдат дотолкова заинтересовани от нейните изгоди или зависими от нейното благоразположение, че няма да има съпротива от тази класа, докато, от друга страна, огромното мнозинство от хора, умствено неспособни да осъзнаят огромното предимство, което Капиталът извлича от системата, ще носят нейния товар, без да се оплакват, и може би дори без да подозират, че системата е враждебна за техните интереси."
Лондонските братя Ротшилд в писмо към съдружници от Ню Йорк (1863 г.)

"Конфликтът, който се носи през вековете и който ще трябва да бъде решен чрез борба, рано или късно е: народът срещу банките."
Лорд Джон Актън (1834-1902), първи барон Актън на Алденхам

"Науката за парите, преди всички останали икономически дисциплини, е такава, която използва сложността, за да прикрие или избегне истината, вместо да я разкрие. Процесът, чрез който банките създават пари, е толкова прост, че отблъсква ума. При нещо толкова важно по-дълбока мистерия изглежда разумна."
Джон Кенет Голбрайт (1908-2006), бивш професор по икономика в Харвард

"Търговията на дребните лихвари е омразна, и то с основание - тя прави печалба от самите пари, вместо от процеса, който парите са направени да обслужват. Тяхната обща черта очевидно е безсрамната им алчност."
Аристотел (384-322 пр. н.е.), гръцки философ

"При отсъствие на Златния стандарт няма начин да се защитят спестяванията от конфискация чрез инфлация. Създаването на бюджетен дефицит е просто схема за конфискация на богатство. Златото стои като пречка пред този коварен процес. То стои като защитник на правото на собственост."
"Златото все още представлява най-висшата форма на разплащане в света."
Алан Грийнспан (1926 - ), председател на борда на управителите на Федералния резерв на САЩ (1987-2006)

Facebook logo
Бъдете с нас и във