Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Думата кредит стряска гражданите

Икономическата ситуация у нас и ускоряващата се безработица раждат всекидневно несигурност, която плаши хората и ги кара да мислят крайно предпазливо за банкови кредити. Така коментира специално за БАНКЕРЪ най-новата банкова статистика на БНБ, публикувана на 8 август, Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Банка ДСК.


В края на юни 2012 г. броят на кредитите на домакинствата намалява с 1.1% (на годишна база), като те достигат 2.6 милиона. Спадът е почти двойно по-голям в сравнение на първото тримесечие на тази година, когато е бил 0.6% (пак на годишна база).


Не може при ръст на безработицата от 1.2% в края на юни тази година спрямо същия период на миналата да очакваме промяна в нагласите на българските семейства към живота на кредит, коментира Маринова. Тук трябва да обърнем внимание, че юни е най-силният месец за сезонната заетост и цитираният ръст на безработицата е показателен за влошаващата се ситуация на пазара на труда у нас. Маринова каза още, че гражданите търсят предимно потребителски заеми до 10 000 лв. и срок на погасяване от седем до десет години. Банките правят опити с промоционални продукти да зарибят клиенти за ипотечното си кредитиране, но в повечето случаи удрят на камък. Това е така, защото сривът на имотния пазар, с малки изключения, продължава и хората чакат още по-ниски цени, преди да пристъпят към действие.


В реалната икономика нещата са малко по-различни. Въпреки че пазарите на българските фирми - предимно в рамките на Европейския съюз, продължават да се свиват, а при затихващи обороти нуждите от заемен оборотен капитал намаляват, кредитирането е потръгнало. Което подсказва, че може би са намерени алтернативни пазари, говори се за арабската ос - към нежните революции и Китай.


Цифрите на БНБ показват, че кредитите за реалната икономика са 129.3 хил. броя в края на второто тримесечие на2012 г. и броят им е нараснал на годишна база с 3.5% спрямо същия период на миналата. За първото тримесечие на 2012-а ръстът беше над три пъти по-нисък - 1 процент. Размерът на фирмените кредити към юни е 34.3 млрд. лв. и се увеличава с 6.8% (на годишна база).

Facebook logo
Бъдете с нас и във