Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дългът и инфлацията тревожат Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева изведе инфлацията и дълга като поводи за притеснения. Коментирайки перспективите пред световната икономика през тази година, Георгиева изтъкна, че инфлацията в доста страни и особено в САЩ е проблем. 

"Тя се дължи на несъответствията между търсенето и предлагането, на натиска от промените на пазара на труда и на сътресенията, породени от климата, които се отразиха на цените на храните и на селскостопанската производителност на доста места. Сега инфлацията може да бъде овладяна и централните банки знаят как да  направят това, но има два проблема. Първият е деликатното балансиране между Федералния резерв и другите централни банки, които са подложени на натиск да се борят с инфлацията и да поддържат възстановяването. Вторият проблем са страничните ефекти върху развиващите се пазари, които могат да добавят масло в огъня на дивергенцията", посочи директорът на МВФ.

По отношение на дълга Кристалина Георгиева отчете, че по време на пандемията той нарасна драстично.

"От Втората световна война насам никога не сме виждали такъв ръст на дълговете. Ако вземем публичния и частния дълг с общ размер, който се равнява на 256 % от БВП. Дългът е особено тежък за страните с по-слаби фундаментални показатели на икономиките и по-високи нива на задлъжнялост. Това се отнася в особено голяма степен за страните с ниски доходи, но ако миналата година щяхте ме чуете да говоря за страните с ниски доходи, тази година вече има и развиващи се пазари, които също биха попаднали в тази категория. Сега, като съберем всичко това, трябва да признаем, че това е година, в която възстановяването вероятно ще продължи, но срещу по-силен насрещен вятър“, обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във