Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дългоочакваната държавна помощ за бизнеса ще е 10-20% от загубения оборот

Правителството и бизнеса се разбраха за новата помощ за фирмите, които бяха затворени заради втория, макар и частичен, локдаун. 

Помощта ще бъде диференцирана, в зависимост от загубените обороти, съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов.  

Предлагат се две ставки - 10 и 20 процента от загубения оборот. Помощ в размер на 20% е предвидена за дейностите, които са извън търговията, а 10% за търговията. Засегнатите бизнеси ще подават заявленията си през НАП, като целта е мярката да се прилага още от следващите дни.

Тази мярка стартира с бюджет в размер на 156 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

От няколко дни работи и втора схема за фирмите, затворени покрай ограничителните мерки, въведени за намаляване на разпространението на коронавируса. Тя е насочена към затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до 24 лв. на ден компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск. 

Работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври 2020г., може да поискат средства за служителите си за до 60 дни. Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лева.

Наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лв. компенсация за всеки ден в неплатен отпуск. Ако служителят е нает на непълно работно време, средствата се изчисляват пропорционално на записаните в трудовия договор часове. Всички работодатели, които кандидатстват по мярката „Запази ме“, ще трябва да задържат работниците, за които искат финансиране от държавата, толкова време колкото са получавали пари от държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във