Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Дрон ще охранява големи бизнес и частни обекти в България

Иновативната услуга се предоставя за първи път у нас

Охрана с дрон вече се предлага и на българския пазар. Услугата е подходяща за големи частни или бизнес обекти. Иновацията, въведена за пръв път у нас от ВИП Секюрити, подобрява значително ефективността на наблюдението и скоростта при реакция на мобилните екипи.

Дроновете навлизат все повече в много сфери от живота. Продажбите на дронове у нас са нараснали значително от 2015 г. насам, като увеличението е с пет пъти по-голямо спрямо 2014 година. Успешното им интегриране в охранителните услуги на ВИП Секюрити е още един пример за развитието на сектор "Сигурност" в посоката на новите технологии.

“Безпилотните системи са най-подходящи за големи открити пространства, соларни паркове, електрически, газопреносни мрежи и петролопроводи, складови пространства, инфраструктурни решения (мостове, язовири, кули и др.), както и за частни големи имоти.”, обяснява Александър Захариев, ръководител на проекта за въвеждане на новата услуга във ВИП Секюрити. “Дронове може да се използват и за селскостопански насаждения, горски масиви или труднодостъпни, но важни съоръжения или инсталации. И не на последно място - за масови мероприятия, концерти или други събития с множество хора на едно място”, допълва той.

“Служителят с криле” излита, обследва, заснема и предоставя получената информация в мониторинг центъра на компанията, където тя се обработва и при нужда се реагира незабавно.

Дронът има няколко предимства при охраната на големи обекти пред живата сила. От една страна се намалява нуждата от голям брой охранители за наблюдение на просторна площ, а от друга - използването му скъсява значително времето за обследване на обекта. Освен това летящото устройство е механична сила, която не се изморява и извършва пълноценно и надеждно работата си през цялото време. На практика може да остане във въздуха почти непрекъснато и да предава информация в реално време. Трябва да се отчете и друго голямо предимство - чрез използването на дрон няма труднодостъпни или невъзможни места за наблюдение, което често е фактор при физическата охрана.

„Оптимизация, качество, надеждност и ефективност е краткият и ясен отговор на въпроса с какво методът за охрана с дрон допълва останалите познати начини”, категорични са от компанията. Използването само на един дрон може да спести сериозни инвестиции в жива сила и технически средства - множество камери, инфраструктура, мрежова свързаност и др.

Недостатък на дроновете е, че все още не могат да комуникират с хора в реално време и да окажат животоспасяващата подкрепа и съдействието в случай на извънредна ситуация, които би предоставил охранителят на място. Именно затова ВИП Секюрити интегрира решението в своя денонощен мониторинг център. Така в случай на забелязан инцидент от дрона на мястото на обекта се изпращат автомобилни патрули за съдействие и реакция, които да окажат нужната помощ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във