Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДРЕЗДНЕРБАНК НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ БАНКА ДСК

От всяко дърво свирка не става и не всяка лъжица е за всяка уста. Тези народни мъдрости важат дори за журналист, решил да пусне материал с бомбастично заглавие, плод на собствената му фантазия - с единствената цел да изфабрикува сензация. Този прийом е известен като системата ГТП, която разшифровано означава гледай тавана и пиши, но и неговото прилагане изисква познаването на някои похвати. Явно обаче те не са познати на колегите от в. Кеш, защото в бр. 14 от 6 април 2001 г. той публикува материала Дрезднербанк се завръща. Купува Банка ДСК?
От централата на Дрезднербанк изразиха искрено недоумение от информацията, че германският банков гигант се интересува от българския финансов пазар и в частност от Банка ДСК.
Специално за в. БАНКЕРЪ Карл Фридрих Бренер от пресслужбата на германската кредитна институция заяви:
Страните от Централна и Източна Европа, в това число и България, не са част от стратегията на Дрезднербанк. Общите дейности с френската Банк Национал дьо Пари в някои страни от Централна и Източна Европа са прекратени.
Следователно съобщението, че Дрезднербанк има интереси за придобиването на Банка ДСК, е празен слух, който бихме искали ясно да отречем.
Както е известно, в края на миналата година Дрезднербанк обяви, че се оттегля от източноевпорейските кредитни институции, в които е акционер заедно с Банк Национал дьо Пари - Париба. А в началото на 2001 г. тя продаде на френския си партньор четиридесетпроцентното си участие в капитала на БНП-Дрезднербанк (България). Така БНП-Париба стана собственик на 80% от капитала на базираната у нас кредитна институция (останалите 20% са притежание на ЕБВР) и я преименува в БНП-Париба (България).

Facebook logo
Бъдете с нас и във