Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДРЕЗДНЕР ПОВДИГНА ЗАВЕСАТА НА НАЦИСТКОТО СИ МИНАЛО

Германската Дрезднер банк е контролирала компания, помогнала за строежа на концентрационни лагери, финансирала е частите на SS и е било плътно обвързана с цялата икономическа инфраструктура на хитлеристка Германия. Това са основните заключения на анализ от четири тома, 2374 страници, посветен на нацисткото минало на кредитната институция, публикуван на 17 февруари. Той е бил поръчан от банката и е бил написан от независими историци. Ние искаме да приемем истината, колкото и болезнена да е тя, заяви на пресконференция в Берлин Вулф Майер, член на управителния съвет на Дрезднер. Финансовата институция е похарчила за проучването 1.6 млн. евро.
Дрезднер банк последва примера на компании като Фолксваген, Дегуса и Уго Бос, които избраха учени да разследват връзките им с Третия райх. Германският банков първенец Дойче банк е описал подробно нацисткото си минало в пет книги, посочени на банковата ИНТЕРНЕТ-страница. Историците, които ровят из мръсното бельо на Комерцбанк смятат да публикуват разкритията си за връзките на третия по пазарна капитализация германски кредитор до 2007 година.
Историците са описали миналото на Дрезднер след като са прегледали материалите от 50 архива от Ню Йорк до Москва. В анализа им се посочва, че банката е била на ръба на фалита през 1932 г., след като е погълнала тогавашните съперници Дармстетер и Националбанк и е успяла да оцелее след спасителна акция на правителството. Прочистването на директорите й от еврейски произход открило вакантни места, попълнени от симпатизанти на Хитлер. Между 1933-а, когато диктаторът идва на власт в Германия и неговата смърт през 1945-а, активите на Дрезднер нарастват трикратно. Сред тях е и дял в строителната фирма Huta Hoch-und Tiefbau, построила няколко крематориума в Аушвиц. Банката е оглавявала надзорния съвет на компанията и е била неин преференциален кредитор.
Връзките на Дрезднер със SS водят до управителния борд на банката, в който е участвал членът на SS Емил Майер. Майер и други членове на борда са водели туристически трупи в концентрационни лагери, включително Дахау, близо до Мюнхен. Майер се е самоубил през 1945 година.
Дрезднер е дала кредит на SS от почти 48 млн. райхсмарки (равняващи се на днешни 190 млн. щ. долара) да финансира бизнес империя, простираща се от каменни кариери до производство на порцелан. След като танковете на Хитлер прегазили Източна Европа, банкови директори улеснили нацистите да конфискуват активите на евреите. Бизнес-връзките на банката със SS продължили дори след като станало ясно, че Германия губи войната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във