Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДРЕБНИТЕ АКЦИОНЕРИ НА БКК ВСЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДИВИДЕНТИТЕ СИ

Два месеца и половина след провеждането на общото събрание на Банковата консолидационна компания частните й акционери все още чакат да си получат дивидента.


На 31 юли 2000 г. общото събрание на БКК реши компанията да раздаде дивидент от 73 млн. лева. Държавата, която притежава около 98% от капитала на дружеството, вече е взела полагащата й се сума - около 71 млн. лева.


Частните акционери на компанията обаче не са видели по сметките си и стотинка от парите, които тя им дължи. Проверката на в. БАНКЕРЪ показа, че до края на работния ден на 20 октомври БКК не е превела на фалиралата МИНЕРАЛБАНК полагащите й се около 200 хил. лева. МИНЕРАЛБАНК притежава акции на компанията с общ номинал от 8752 лв., които представляват 0.28% от капитала на БКК.


Химимпорт АД - собственик на 4200 акции на БКК, също не си е получил своята част от дивидента - 95 хил. лева. Акции от консолидационната компания притежават и фалиралата БАЛКАНБАНК, както и Стопанска и инвестиционна банка.


Освен тези акционери, дивидент от БКК се полага на Софийската голяма община и на 21 общински фирми, които контролират около 1.14% от капитала на консолидационната компания.


В момента БКК разполага по сметките си с над 700 млн. лева. От тях 675 млн. лв. (345 млн. евро) са парите, които компанията получи от УниКредито Италиано и Алианц за покупката на БУЛБАНК. На 11 октомври 2000 г. тя остави въпросните 345 млн. евро на тримесечен депозит в БНБ, по който ще получава 2% годишна лихва. По този начин парите станаха част от валутния резерв на страната. БКК обаче не бива да забравя, че над 2% от средствата, получени за БУЛБАНК - 6.9 млн. евро, се полагат на частните и общинските й акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във