Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Драми и скандали в европейските банки

За да ви е мирен живота, не се кандидатирайте за шеф на голяма кредитна институция

Ноел Куин
S 250 d4463c33 963e 48e2 8b36 7ee6b6a5240f
S 250 41bc4e51 cfbf 4a96 9d73 6ba786ddbaab
S 250 babba405 9fbc 431b 8a81 8f097bdf45c8

Кредиторите в Европа имат сериозен проблем - слабостта на управленските органи, овластени да осигурят успешния бизнес на компаниите си. Банкерите отдавна изпитват  натиска на абсурдно ниските лихвени проценти и на конкуренцията на дигиталните технологии. Което прави още по-очевидна бавната реакция, ниската дееспособност  и прекалената зависимост на банковите бордове от главните изпълнителни директори. При това точно когато подходящото корпоративно управление е  толкова важно, колкото беше и по време на финансовата криза. Защото кредиторите, макар и с по-опростени  структури и по-сигурни по ред показатели, са все още не особено възприемчиви към околния свят, в който непрестанно изскачат непредвидени рискове. А това налага генералните им мениджъри да бъдат избирани, направлявани и контролирани по-ефикасно. 

Само през февруари три от най-големите кредитни институции на Стария континент - "Ю Би Ес груп", "Креди Сюис груп" и "Ай Ен Джи груп" - обявиха, че главните им изпълнителни директори напускат постовете си. Италианската "УниКредит" също бе на косъм да изгуби шефа си, който се бе загледал към по-мощния  конкурент "Ейч Ес Би Си холдингс", чийто  бос бе отстранен  през август 2019-а. А френската "Сосиете женерал" без да шуми, търси от месеци  поредния си главен изпълнителен директор. 

Банките от региона се борят да постигнат по-значим растеж след световната финансова криза от 2008-а и последвалите трусове, дължащи се на  планините от необслужвани задължения. Кредиторите отстъпиха пазарен дял на конкурентите си от САЩ, които съумяха да възстановят  балансите си. В наши дни пък те все по-настървено си разменят главните мениджъри, защото опрените до стената директорски бордове търсят свежа кръв, която да съживи растежа. Всичко това изобщо не е в полза на бизнеса: индексът на "Блумбърг", следящ резултатите на 36 основни европейски банки, е загубил близо 30% от пазарната си оценка през последните десет години.  

Да започнем с безспорния европейски банков лидер "Ейч Ес Би Си"

Шест месеца след като отстрани главния изпълнителен директор Джон Флинт (който ръководи групата едва година и половина), банковият борд не може да реши дали иска да даде шанс на временно изпълняващия длъжността Ноел Куин или да назначи външен човек. 

Откриването на правилния ръководител за банката, чийто  баланс е в размер на 2.7 трлн. щ. долара и с пазарна капитализация от 148 млрд. щ. долара (по обменния курс от 21 февруари 2020-а), е най-важната задача на борда и на председателя му Марк Тъкър, редом с определяне на стратегията. Куин вече огласи плановете си за радикално преструктуриране на дейността, което ще доведе до закриване на 35 хил. работни места през идните три години, предимно в Европа и в САЩ, за да може "Ейч Ес Би Си" да се съсредоточи върху азиатските си операции. Тези амбициозни намерения като че ли разтревожиха членовете на управителния борд и те се насочиха към кандидати извън банката. Но колкото повече бавят топката, толкова по-трудно ще бъде на Куин да изпълнява задълженията си, а на евентуалния външен човек - да изпълнява нечия друга идея за реформи.

Швейцарският банков първенец "Ю Би Ес" изпълнява собствените си планове за смяна на властта

На 19 февруари бордът избра поредния си главен изпълнителен директор, който през есента ще замени Серджо Ермоти. Това е Ралф Хамерс - досегашният шеф на "Ай Ен Джи груп".

Ермоти, който е един от най-дълго задържалите се на ръководната позиция главни изпълнителни директори в Европа, пренасочи дейността на "Ю Би Ес" от инвестиционните банкови услуги и търговията към управлението на лични състояния на богати индивиди след държавната намеса за спасяване на швейцарския банков първенец от последиците от финансовата криза през 2008-а. Последната пълна година на управление на Ермоти бе помрачена от изплащането на огромни глоби, от въпроси около плановете за приемственост и от дълбокия спад на цените на акциите на групата с пазарна капитализация от 51 млрд. щ. долара.   

Изборът на Хамерс обаче е доста странен и спорен, защото ветеранът с кариера от три  десетилетия в холандската банка, има ограничен опит в управлението на лични състояния на богати индивиди,както  и в инвестиционното банкиране - двете ключови сфери на дейност на швейцарския конкурент. И, което е още по-обезпокоително - Хамерс напоследък е на прицел у дома, след като името му бе замесено в скандал с пране на мръсни руски пари. "Ай Ен Джи" се съгласи през 2018-а да плати близо 900 млн. щ. долара, за да прекрати разследването на холандските власти за корупционни практики по сигнал на бивши клиенти.  

"Креди Сюис груп"

След продължилите с месеци скандали за шпиониране на служители, заради които главният изпълнителен директор на втората по големина швейцарска банка Тиджан Тиам бе принуден да подаде оставка, борбата за власт  в институцията приключи. В средата на февруари банковото кормило пое Томас Готщайн, който работи в "Креди Сюис" от 1999-а на различни позиции - последната като шеф на банковото поделение в Швейцария. Председателят на борда Урс Ронер, чиято оставка  също бе поискана от важни акционери, ще остане на поста си до следващата година. 

Готщайн е първият за последните почти 20 години роден в Швейцария главен изпълнителен директор на групата, чиято  пазарна капитализация е  35 млрд. щ. долара. Предизвикателства пред него са в две основни направления - да сложи край на вътрешните борби и да повиши цените на банковите акции, които загубиха почти половината от пазарната си оценка по време на управлението на Тиам.  

Шоуто на "Банко Сантандер"

Испанската "Сантандер" трябва да премине през чистилището на испанския съд през април. Причина е оттеглената оферта на испанците към Андреа Орсел (бивш шеф на инвестиционните банкови услуги на "Ю Би Ес") да замени сегашния главен изпълнителен директор Хосе Антонио Алварес. Повод за раздора е размерът на компенсациите от 100 млн. евро, които бордът на "Сантандер" първоначално се съгласи да плати на Орсел, но  впоследствие оттегли предложението. И Орсел подаде иск в съда. Засега не е ясна причината за разпрата, но публикувани в "Ройтерс" съобщения между председателя на "Сантандер" - Ана Ботин, Орсел и съпругата му, намирисват на персонални отношения. Така Алварес засега запазва позицията си на главен изпълнителен директор на испанския банков лидер с пазарна капитализация от 68 млрд. щ. долара, но конците ще дърпа Ботин. 

Освен изброените дотук субекти, за ръководните си позиции трябва "да треперят" и главните изпълнителни директори на "Барклейз",на "Дойче банк",на "Сосиете женерал", на"Банка Монте дей Паски ди Сиена". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във