Банкеръ Daily

Финансов дневник

Драги очаква повишаване на заплатите в еврозоната

Икономиката на еврозоната нараства, а безработицата пада, заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той говори на срещата на върха в Брюксел, в която участват всичките 28 лидери на Европейския съюз. Все пак Драги отбеляза, че основната инфлация не се увеличава, тъй като растежът на заплатите все още не се е ускорил. По думите му поне засега ЕЦБ няма да променя стимулиращата си политика, въпреки очакванията му за ръст на заплатите в следващите месеци.

Основната инфлация в еврозоната (изключвайки цените на храните и енергията), се повиши през април с 1.2% на годишна база от 0.8% през март, но през май растежът се забави до 1.0%.

Има подобряване в доверието и на бизнеса, и на потребителите, обясни Марио Драги. Според него това се дължи на "подновените надежди за бъдещето на ЕС, въпреки решението на Великобритания да го напусне". В изказването си управителят на ЕЦБ цитира американския икономист Лари Съмърс, бивш икономически съветник на президента Барак Обама, според когото доверието е най-евтиният стимул.

Икономическият растеж и подобряването на бизнес климата дават уникална възможност на политиците да провеждат структурни реформи и да стартират цикъл на засилено доверие и на икономическо сближаване, каза още Драги пред европейските лидери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във