Банкеръ Daily

Финансов дневник

Драги: Икономиките от еврозоната се нуждаят от още стимули

Равнището на инфлацията в еврозоната остава ниско и 19-те  страни, въвели единната валута, се нуждаят от още парични стимули. Това каза президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги след заседанието на банката по паричната й политика.

Банката остави водещите лихви без промяна.Тя запази на равнище нула водещата си лихва, която е референтна за кредитирането в еврозоната. Лихвата по депозитите е минус 0.4 на сто, а овърнайт лихвата е 0.25 на сто.

Въпреки това след обявяването на решението еврото достигна 14-месечен връх. Смята се, че това се дължи на изказването на Драги, който обяви, че банката ще обсъди бъдещето на програмата си за стимулиране на стойност 2 трлн. евро на някоя от следващите две заседания. Еврото се търгуваше за 1.1630 долара при 1.1492 преди изказването на Драги.

ЕЦБ не промени и мащабната си програма за изкупуване на дългови книжа, която днес е на стойност 60 милиарда евро месечно. Банката си остави отворена вратичка за увеличаването й, както и за удължаване на срока й, ако е необходимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във