Банкеръ Daily

Финансов дневник

Драги: Еврозоната все още се нуждае от стимулиращата парична политика на ЕЦБ

Икономиката на еврозоната все още се нуждае от "доста значителна сума" от парични стимули от страна на Европейската централна банка, заяви нейният президент Марио Драги пред европейските депутати.

Драги отчете икономическото възстановяване в 19-те страни-членки на единния валутен блок, което според него се втвърдява и разширява. Той обаче предупреди, че основната инфлация (изключвайки променливите цени на енергията и на хранителните стоки) е все още е твърде слаба.

Като цяло, ние оставаме твърдо убедени, че все още е необходима забележителната по своя обем подкрепа посредством нашата парична политика, включително чрез бъдещите ни насоки за нейното развитие, ако искаме инфлацията да нарасне по устойчив начин, отбеляза той.

Марио Драги все пак посочи, че рисковете за икономическия растеж в еврозоната са продължили да намаляват и че ЕЦБ ще бъде в позиция да направи преоценка на перспективите за растежа и за инфлацията на следващото си заседание на 8-и юни.

Мнозина икономисти очакват ЕЦБ да започне да променя през лятото тона си по отношение на провежданата политика, първо като актуализира във възходяща посока оценката си за икономическите перспективи и след това като обещае да премахне досегашния си ангажимент да увеличи стимулиращите си мерки, ако има влошаване на тези перспективи.

На този етап обаче длъжностните лица от ЕЦБ не дават каквито и да било индикации, че банката ще започне да се оттегля от стимулиращите парични и лихвени политики, които включват отрицателни лихвени проценти (депозитна лихва от -0,4%) и програмата за изкупуване на облигации в размер на 60 млрд. евро на месец, известна като "количествени улеснения". Подобно ключово решение на централната банка може би няма да бъде факт до есента, когато тя ще трябва да реши дали да удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" и през следващата година, или ще започне постепенното ѝ ограничаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във