Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Доверие обединен холдинг" взе банка №2 в Молдова

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Изрежи само Радосвет Радев

Българското дружество "Доверие Обединен холдинг" с председател на надзорния съвет Радосвет Радев е получило разрешение от властите в Молдова да придобие  повече от половината от капитала на втората по големина  банка в страната - Moldindconbank.  Нашата компания  ще владее  дял от 64% от нея. След сделката банката ще се превърне в третата голяма финансова институция в Молдова, продадена на чуждестранен инвеститор.

Това е част от влязлата в действие стратегия за "изчистване" на банковата система в страната, за която настояваха  Международният валутен фонд (МВФ) и други кредитори. Тези действия дойдоха след скандал за 1 млрд. щ. долара, който разтърси молдовската икономика.

Сделката с "Доверие Обединен холдинг" ще помогне на властите в Кишинев да отговорят на условията в програмата на МВФ, която включва гарантирането на по-голяма прозрачност по отношение на собствеността на банките.

От Централната банка на Молдова са посочили намерението на потенциалния инвеститор като възможност за дългосрочно развитие на Moldindconbank, включително и за повишаване на конкурентоспособността й и качеството на предлаганите услуги на клиентите.

Това не е първият случай, в който  "Доверие Обединен холдинг" проявява интерес към структури на молдовския пазар. През 2017 г. българското  дружество  направи стъпки за  придобиването на над 50% от капитала на друга банка в страната - B.C. Victoriabank, но впоследствие се отказа от сделката.

"Доверие Обединен холдинг" АД е едно от най-големите холдингови дружества в България, основан през 1996 г. като приватизационен фонд с портфейл от участия в над 20 предприятия от различни отрасли на икономиката. То е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса. Акционерите му  са около 148 000 български и чуждестранни физически и юридически лица. Интерес към акциите на дружеството проявяват инвеститори от Холандия, Австрия, Германия, Гърция, САЩ и други страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във