Банкеръ Daily

Внимание! Ниско прелитащи такси!

Достигнаха ли кешовите операции таванът на цената си?

Има такси, които са скочили с 1000% за 10 години

Банковата дигитализацията докара нещата до там, че някои електронни услуги станаха по-скъпи от кешовите. Историята ни бе разказана от наш редовен читател.

„Отидох да купя 300 евро в клон на голяма наша банка. Исках от разплащателната ми сметка в лева да бъдат изтеглени 300 евро в брой. Фасулска работа. Но преди да взема драгоцената валута за някоко дни в Гърция, служителката ме закова с въпроса: „Таксата от сметката ли да я вземем?”

"Каква такса, каква сметка, нали сте направили обменния курс да е изгоден за вас", попитах същисан аз.

"Да, но имаме такса, която е 1% от сумата, за 300 евро – 3 евро. Пак по курса – 1.96 лв.", отговори невъзмутимо банкерката.

„Ами то по-добре да си изтегля евро от банкомат в Гърция – горе-долу пак толкова ще ми струва”, възнегодувал нашият читател. На което служителката отговорила с дежурния бюрократичен отговор: „Ми  какво да правя, тия правила да не си ги измислям аз”.

Да, тя не ги измисля, но е длъжна да предупреди за тази „особеност”, която вече не е практика дори и на кварталните чейндж бюра. Тя трябва да информира за всички условия по сделката, а не при вече разпечатано за клиента „Нареждане” да го застрелва с допълнителна такса.

Твърдият курс на жената зад гишето обаче провокирало желание за допълнителна информираност.

„Попитах как ще излезе сметката, ако изляза пред банката и от банкомата на витрината си изтегля левове и с тях – на касата”, продължи разказа си нашият читател.

„А-а-а, може, ама тогава курсът ще е друг”, казала властелинката на парите. „За днес е 1.962”.

Значи с 2 хилядни по-скъпо, правим се на математици ние. И ако се изтегли от банкомата на банката  с карта на банката – без такса. И без комисиона. Крайна цена 588.60 лева. А при „безналичната” сделка цената е 588 лева, уловка нали? Но заедно с комисионна става 593.87. 

Пет лева разлика в полза на първобитния способ. Пет лева оскъпяване, когато вместо да се броят зацапани левчета, се използва компютърна клавиатура. Та нали таксите все пак са цени на услуги. Като как така за по-лесна и бърза услуга през разплащателната сметка се плаща повече отколкото при броене на левчета в брой?

Здрав икономически смисъл в това няма. Но има желание на всяка цена да се ощипе клиента.

Това дори не са и уловки, не са заплетени клаузи в общите условия, изписани с дребен шрифт. Става дума за пладнешки обир, скрит зад утвърдени от Управителния съвет промени, за които знаят само служителите на банката. Промени, за които никога не биват уведомявани клиентите, независимо дали касаят такси, комисионни или промени в лихвените условия по депозити и кредити.

Както ги нарече нашият читател „Такси за „Добър ден!”.

Пазете се от тези ниско прелитащи такси!

Друг наш читател пък се оплака от огромния ръст на таксите за традиционни непроменени с нищо банкови операции.

„Клиент съм на голяма банка от 10 години.- казва той.- Заради лизингови схеми с дружество от нейната група. Начинът на плащане, който си избрах още в "дълбока древност", е този: разплащателна сметка с вързана към нея дебитна карта, която зареждам в брой и пускам нареждане да се плати на лизинга. Първоначално внасянето на около 200 лв. месечно на ръка не ми струваше нищо. Обясниха ми - "все пак двете дружества са от една група - вие слагате парите в единия джоб, а ние ги прехвърляме в другия".

Логично! Само така се печелят клиенти. Лоялен си към двете дружества, а те от своя страна те възнаграждават с премахване на такса за превод между тях, която и без това би трябвало да е символична.

„Броени месеци след първата вноска обаче взеха да ми искат 20 стотинки. Викам си - е все пак този труд струва нещо, какво са 20 стотинки? По-късно цената на тази "прекалено сложна процедура" стана 30 стотинки. През следващите години графиката на поскъпването ставаше все по-стръмна. Един лев. Викам си, сигурно дезинфектантът за касиерката, дето пипа банкнотите, е поскъпнал рязко. Или пък рязко са й вдигнали заплатата?

Проверих за "живасепта", дезинфекционния препарат, цената му не е мръднала. Заплатите пък не само че не растат, ами и паднаха до нива, които отпушиха текучество в банковите клонове, незапомнено досега. И  обслужващият персонал там заприлича на държавните чиновници - вечно намусени с поглед втречнчен в кампютъра, иматиращ дълбока заетост.

И така неусетно, дочаках новата тарифа от началото на тази година в размер на 2 лв. (словом два лева). Представете си: внасям две банкноти по 100 лв., дори и банкнотоброячна машина не се ползва, процедурата трае половин минута, нищо не се е променило от десет години, а таксата е 10 пъти по-висока. Това, измерено в проценти, прави 1000 процента!

Питам служителката от фронт офиса що за чудо е това.

Промяна във вътрешните правила, отговаря важно тя”, споделя клиентът-читател.

Заиграването обаче продължава. Не в интерес на клиента.

"По някое време в дългия ми съвместен живот с тази банка обаче се появи като клиент по лизинга съпругата ми. Нищо че в договора за колата тя е титуляр, а аз съм съдлъжник, били сме различни лица. Да, видимо. Но банкерите се сетиха как да използват това - ако аз внасям с директен превод по сметката на лизинга в банката - 3 лева. Тази логика е трудна за разбиране - 200 лв. са си все двеста лева, независимо коя ръка ги носи в банката - тази на длъжника по лизинга, или тази на съдлъжника...

Но се и замислих, че трябва да сменя банката. Но тя е свързана с лизинговото дружество. А да го сменя него е сложна процедура. Да искам промяна на целия договор, така ли? Да сменям лизингаря след първата година? Ще ме помислят за луд.

Дори и да го направя, ще ме пуснат най-вероятно и ще отида при друг лизингар, свързан с друга банка. Или пък ще успея да ги убедя, че не могат "служебно" да ми разпределят банка? Тоест ще си посоча гордо банка с по-ниска такса”.

Управителният съвет на тази спасителна банка обаче ще се събере месец по-късно, някой ще докладва, че изостават в таксите и ще ги вдигнат. Примерно на 3.20 лв. за зареждане на сметка с пари в брой...

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във