Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дончев "за" плоския данък: Не бива да се наказват хората, че получават високи доходи

Вицепремиерът Томислав Дончев се включи в дебата дали да се промени данъчната система. За разлика от някои политици и финансисти обаче той се застъпи за запазването на сегашния модел на облагане на доходите - чрез 10-процентовия плосък данък. Дончев се позова на максимата, че "ако нещо работи, не го пипаш" и подчерта, че сегашната данъчна система работи, като в благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции.

Както "Банкеръ" вече писа, обикновено темата се дискутира при обсъжданията на държавния бюджет в есенните месеци. Сега дискусиите започнаха по-рано заради ДДС подаръците на премиера Бойко Борисов към хотелиери и ресторантьори и намаляването на ставката от 20 на 9 процента. 

Темата се коментира все по-усилено най- вече след енигматичното изказване на финансовия министър Владислав Горанов, че  може би е дошло време за дебат по устройството на цялата данъчна система.

Например президентът Румен Радев и предшественикът му Росен Плевнелиев се обявиха за промяна. Във всяка от последните няколко години БСП също предлага замяната на плоския данък с прогресивна, ползвайки се с подкрепата на синдикатите, като основният им аргумент е, че при облагането на всички доходи с една и съща ставка страдат хората с ниско заплащане.

Бизнесът е категорично против радикални изменения в данъчната системата, защото това би изложило на риск и би поставило под съмнение стабилността и предвидимостта на средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите.

"Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече", заяви в петък (29 май) вицепремиерът Томислав Дончев.

Освен това той определи решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите като "спорно", взето след много спорове. 

"Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", обясни той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Премиерът Бойко Борисов и "Обединени патриоти" наложиха намаляването на ставката и тя бе приета на първо четене от парламента, въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Самият Борисов призна, че това е грешка, но става дума за политическо решение, за което той бил готов да поеме риска. 

Според изчисленията на Министерството на финансите по-ниският данък за ресторантьорите ще коства на бюджета 150 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във