Банкеръ Daily

Финансов дневник

Доналд Тръмп отново нападна Федералния резерв

Президентът Доналд Тръмп отново нападна Федералния резерв, след като ключов сигнал за рецесия проблeсна за първи път от финансовата криза насам. Американският президент обвини Фед, че не намалява по-агресивно лихвените проценти, на фона на зловещите сигнали, които предизвикаха резки спадове на финансовите пазари. Вчера кривата на доходността се обърна за първи път от 2008 г. насам, което предшества исторически рецесии, съобщава Markets Business Insider.

"Ние печелим срещу Китай. Цените за нас не са се повишили, а в някои случаи са паднали", написа президентът в Twitter. "Китай не е наш проблем, въпреки че Хонконг не помага. Проблемът ни е с Фед", подчерта Тръмп. Той определи шефа на Фед Джером Пауъл като "некомпетентен и безидеен".

Белият дом започна безпрецедентна кампания за натиск върху независимия Федерален резерв през последната година. Тарифните спорове, предизвикани от администрацията, заплашват да продължат дълго. Белият дом забави част от планираните тарифи във вторник, а президентът изглежда се отказа от мнението, че тарифите могат да навредят на американския бизнес и потребителите.

Анализаторите твърдят, че търговските войни повишават разходите и хвърлят несигурност за бизнеса и потребителите. По-бавният глобален растеж и по-слабите от очакваните икономически данни също предизвикаха притеснения.

Вчера съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви, че Федералният резерв трябва да свика спешна среща и агресивно да намали лихвените проценти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във