Банкеръ Daily

Финансов дневник

Домбровскис: Реалистично е България да въведе еврото през 2024 г.

Въвеждането на еврото в България е напълно реалистично през 2024 г., но страната ни трябва да има стабилни финанси и да е изпълнила всички поети ангажименти. Това коментира пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис. На въпроса дали, ако политическата нестабилност в България продължи, това може да забави въвеждането на еврото у нас, той посочи, че в крайна сметка е важно да са спазени критериите от Маастрихт. Ако това е факт, няма пречки пред влизането на България в еврозоната, уточни Домбровскис.

„Още веднъж ще подчертая, че България направи много голяма стъпка с присъединяването си към ERM II. Работихме много усърдно с българските власти, говоря най-вече с правителството и с централната банка, за да постигнем влизането на страната във валутния механизъм, който предхожда еврозоната. Разбира се, има набор от подготвителни дейности, които трябва да бъдат извършени, за да бъде страната наистина готова да въведе еврото. В момента тези дейности са в ход“, каза заместник-председателят на ЕК. 

Валдис Домбровскис обърна внимание, че България все още има работа по плана за възстановяване, преди да го представи в Брюксел.

Докато най-големите икономики в света ускоряват растежа си, в Европа икономиката все още буксува. Редица големи държави са изправени пред дългова криза, а и все още държавите членки не могат да разчитат на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Въпреки това заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис е оптимист, че Европа е на прав път.

Еврокомисарят подчерта, че Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с българските власти за подготовката на националния документ. „България може да получи по плана много сериозно финансиране. Говорим за 10,4 милиарда евро. От тази сума грантове са 6,3 млрд. евро. Ние обаче трябва да сме сигурни, че тези средства ще бъдат инвестирани по начин, по който ще осигурят устойчиво и дълготрайно икономическо възстановяване“, каза той.

„България няма да изпусне нищо, ако не успее да предаде документа до края на април. Истина е обаче, че колкото по-бързо една държава предаде плана си, толкова по-бързо ние ще го одобрим и парите ще потекат към икономиката", уточни Домбровскис.

Според него онези държави, които предадат плановете си до края на април, могат да получат първите траншове през юли. „Говорим за 13%, които могат да бъдат получени авансово. Комисията има ангажимент за около два месеца да вземе решение, след това Съветът има месец за одобрение. Така стигаме до юли. Останалите държави, които предадат по-късно плановете си, реалистично могат да получат първите средства през есента“, обясни еврокомисарят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във