Банкеръ Daily

Финансов дневник

Домбровскис: България лесно ще влезе в чакалнята на еврозоната

"Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото". Това казва заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пред БНТ. 

Домбровскис посочва, че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По думите му ЕК очаква икономическия растеж да бъде около 3.8 - 3.9% през тази и следващата година. Той уточнява, че през следващата година Еврокомисията очаква и балансиран бюджет.

Валдис Домбровскис заяви, че на 6 декември ще представи пакет от мерки за реформа на еврозоната. "Основната идея е да направим еврозоната по стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност. Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд", обяснява заместник-председателят на Европейската комисия.

Все пак Домбровскис отбелязва, че на този етап не може да се говори за конкретна дата за присъединяването на България към валутния съюз."Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или т. нар. чакалня на еврозоната. Като се има предвид, че българският лев е обвързан с еврото това не би трябвало да е много трудно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция, после има още една година, през която трябва да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих казал, ако всичко е както трябва, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята", прогнозира той.

"Очакваме с нетърпение България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското правителство вече беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме възможността да обсъдим приоритетите на българското председателство и бих казал, че те изцяло отговарят и на приоритетите на Европейската комисия. В икономически план очаквам сериозна работа по структурните реформи и поредица от законодателни предложения, свързани с банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Но разбира се има и много други области, в които българското председателство ще трябва да бъде много активно", казва още Валдис Домбровскис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във