Банкеръ Daily

Финансов дневник

Домакин сме на форум на високо равнище, посветен на Многогодишна финансова рамка

Министерството на финансите организира Конференция на високо равнище –  „Следващата многогодишна финансова рамка: дистрибутивни, алокативни и стабилизиращи функции“. Събитието ще се проведе на 9 март в Националния дворец на културата. С провеждането на форума Българското председателство на Съвета на ЕС цели да осъществи плавен преход между обсъждането на темата за следващата МФР на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители, която се проведе на 23 февруари, и предложението на Европейската комисия за МФР след 2020 г., което се очаква да бъде публикувано в началото на май. По време на конференцията в София се предвижда дискусията да бъде фокусирана върху МФР в контекста на разпределителните и стабилизиращите функции на публичните финанси.

Конференцията на високо равнище ще се проведе в две сесии, като откриващите речи в началото им ще бъдат излъчвани в реално време тук. Първата е експертна тематична дискусия, по време на която основните теми на разговор ще бъдат подходящата комбинация от политики за ефективен разход на средства и възможните начини за приспособяване на текущата система на собствени ресурси към новата конюнктура. Участници в панела ще бъдат експерти от министерства на финансите и на външните работи на държавите членки, представители на ЕК, Генералния секретариат на Съвета на ЕС и водещи европейски неправителствени организации. Събитието ще бъде открито от министъра на финансите и председател на Съвета ЕКОФИН Владислав Горанов и от заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева. 

Втората сесия на форума ще се проведе на висше политическо ниво. Приветствени слова в началото й ще поднесат заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев, комисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Сред участниците във втория панел, които ще проведат политически дебат относно бъдещето на публичните финанси на ЕС след 2020 г., ще бъдат министри на финансите и на външните работи от ЕС и други институции, отговарящи за преговорите по МФР. В дискусията ще се включат високопоставени представители на европейски институции, сред които Комисията за регионално развитие в ЕП, Европейския комитет на регионите Европейската сметна палата, ЕК, ЕП, Генералния Секретариат на Съвета на ЕС, Народното събрание на Република България и на други водещи европейски институции и организации. След края на събитието не е предвидена пресконференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във