Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДОЛАРЪТ ПАДНА, НО ИНВЕСТИРАЙТЕ В ЕВРО

В края на седмицата табелките пред чейнджбюрата отбелязаха впечатляваща смяна на десетиците в левовата цена на щатския долар.
Достигнатата през тази седмица най-висока стойност на еврото от 92 цента спрямо зелената валута от началото на годината досега не е изненада, а по-скоро следствие от мрачните прогнози за развитието на най-голямата в света икономическа сила - САЩ. Федералният резерв на шест пъти намали основния лихвен процент (ОЛП) в опита си да влее енергия на щатската икономическа машина. В началото на годината ОЛП там беше 6 процента. Валутните дилъри в някои български банки прогнозират, че новото му ниво, което се очаква да приеме на 21 август щатската централна банка, ще бъде 3.50% или, с 0.25 пункта по-ниско от досега действащия лихвен процент. Правят се и по-смели предвиждания, че скоро ще се достигне до критичните 3.25%, макар това да е малко вероятно, тъй като би означавало ОЛП да се изравни с нивото на инфлацията.
Повечето валутни дилъри у нас се обединяват около мнението, че и през следващата седмица стойността на еврото спрямо щатския долар ще се движи в границите 90 - 93 цента. Това означава, че на нашия пазар американската валута ще върви на цена около 2.10 - 2.17 лева.
Евентуалното решение Федералният резерв да намали лихвения процент във вторник може да доведе до леко поскъпване на американската валута, но то ще бъде незначително, прогнозират експерти. Очакванията са до септември котировките на единната европейска валута да продължат да се покачват докато стигнат 95 цента спрямо щатския долар, коментира Бисер Манолов - главен дилър на БУЛБАНК. Това ще означава стойности от около 2.06 лв. за щатската парична единица - курс, при който се очаква да се стабилизира валутната търговия до края на годината. Прогнозите и на дилъри от други български банки се групират в рамките на тези стойности (2.04-2.06).
Ако разполагате с депозити в щатски долари и смятате да се възползвате от бонусите, които предлагат българските банки при разкриване на сметки в евро, все още можете да го направите, и то без да загубите много от стойността на вложенията си. Според предвижданията на валутните дилъри в страната, колкото повече изчаквате, толкова по-неизгодно ще става, поне до края на годината, да продадете американската си валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във