Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Доларът и Китай са добри за инвестиции

Да обърнем ли по-смело поглед към световния фондов пазар и къде са добрите ниши за инвестиране? На този въпрос се опитаха да отговорят трима пазарни аналитици - Пол Марсън, управляващ партньор в Monogram Capital Management, Лондон, Клаудия Пансери, стратег за глобални акции и член на екипа за инвестиционна стратегия в Societe Generale Private Banking, в Париж и домакинът - Николай Василев, управляващ партньор в Еxpat Capital, София. Това се случи на годишната конференция на "Експат Капитал", проведена на 23 октомври в София.

Чуха се три различни прогнози, които ще се борят за потвърждение в бъдещето. Николай Василев изрази убеждението и на тримата лектори, че доларът е добра инвестиция. Устойчивият растеж на щатската икономика и очакваната рецесия  в Европа (която може да се проточи още 2-3 години) предполагат възход на зелената валута.

Василев е твърд "фен" на китайските пазари. Той каза, че тази държава отбелязва невиждан растеж в продължение на 36 години, който средногодишно клони към 10 на сто. Ужасът, който излъчват пазарите, че китайският растеж тази година щял да падне до 7.5%,

Василев окачестви като неосведоменост. Китайското правителство било взело мерки да ограничи износа за сметка на вътрешното потребление, за да се преодолее постепенно голямата обвързаност с Щатите. Мерките щели да създадат условия за устойчив растеж, макар и на малко по-ниски годишни нива. Това създавало предвидимост и сигурност на инвестициите на този огромен азиатски пазар.

Василев обърна внимание, че за оценката на даден пазар трябва да се взема предвид този забравен показател - скорост на обращение на парите в икономиката. "Скоростта на въртене намалява когато тези, които имат пари, си ги държат в банките, а те пък не ги дават на бизнеса, а потребителите се въздържат от покупки", каза лекторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във