Банкеръ Daily

Финансов дневник

Доларовите активи на американските банки нарастват

Какво ще се случи, ако на банките извън САЩ не им достигат долари? Такъв беше случаят по време на световната финансова криза през 2007-2008 г., когато американските финансови институции не бяха склонни да отпускат долари на своите чуждестранни колеги. Финансовите пазари пресъхнаха, а банките извън САЩ претърпяха криза в доларовото финансиране. Тогава, за да предотврати срива на световната финансова система, Федералният резерв на САЩ предостави над 500 милиарда долара "спешни средства" за чуждестранните централни банки, които след това заеха тези пари на своите местни банки.

Въпреки мерките, въведени след финансовата криза, за укрепване на световната банкова система, при избухване на нова, банките извън САЩ ще останат уязвими, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в нов доклад. Фондът подчертава факта, че доларовите активи на американските банки нарастват и остават сравними с нивата от преди кризата, докато разликата във валутното финансиране между техните деноминирани в долари активи и пасиви действително отчита повишение от 2008 година.

Банките извън САЩ, за разлика от американските, имат ограничен достъп до стабилна база от депозити в долари, те разчитат повече на краткосрочни и потенциално по-променливи източници на финансиране, като заеми от други банки например.

В пета глава от своя доклад за глобалната финансова стабилност, МВФ заявява, че банките извън САЩ продължават да играят основна роля в доларовото кредитиране в световен мащаб. От институцията установиха, че активите на банките извън САЩ са нараснали до 12,4 трилиона долара до средата на 2018 г. от 9,7 трилиона долара през 2012 г. и остават сравними с нивата преди кризата спрямо общите им активи.

Фондът също така посочи, че разликата във финансирането на банки извън САЩ - разликата между активите и дълга, държани в щатски долари, е нараснала до 1,4 трилиона долара, които съставляват 13% от активите.

Способността на банките да финансират доларовите си активи от стабилни източници за дълъг период от време се е подобрила умерено от 2008 г. насам. Високо ликвидните активи на банките, които могат да бъдат продадени бързо във времена на криза, също са се подобрили, отбелязват още от МВФ.

Притесненията от потенциална криза на пазара за доларово финансиране бяха предизвикани миналия месец, когато споразуменията за обратно изкупуване на акции и съобщенията около намаляването на лихвите се увеличиха до нива, които не бяха наблюдавани след разгара на световната финансова криза през 2008 г.

Докладът призовава правителствата да инсталират буфери за защита срещу такива ситуации, което може да засили шоковете и да се разпространи в техните икономики. Такива буфери включват по-големи резерви от централните банки, "за да се запълни празнината, ако ликвидността в долара пресъхне", както и "договорености за размяна на централната банка, които осигуряват достъп до щатски долари в периоди на стрес."

По всичко личи, че в бъдеще системата за финансиране ще бъде по-предразположена към скок на лихвите, отколкото в миналото. Трезорите ще имат по-малък капацитет да действат като абсорбатор на шоковете. Дали централните банки ще свикнат с новата нормалност, предстои да разберем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във