Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дойче банк вдигна с 46% бонусите за инвестиционните банкери

Най-голямата германска банка "Дойче банк" увеличи бонусите за своите инвестиционни банкери с 46% през 2020 гoдина. Пандемията предизвика бум в търговията с ценни книжа и затова инвестиционното подразделение на банката имаше ключова роля за излизането на печалба за първи път от 6 години насам.

Любопитното обаче е, че инвестиционните банкери на "Дойче банк" ще си разделят бонуси в размер на 876 млн. евро. Сумата е почти осем пъти по-голяма от общата нетна печалба на банката за 2020 г. - 113 млн. евро.

Отделно, заплатата на шефа на "Дойче банк" Кристиан Севинг също се е увеличила с 46% в пандемичната 2020 година и достига 7.4 млн. евро. Като цяло заплащането за изпълнителния съвет на банката се е увеличило до общо 50 млн. евро в сравнение с 36 млн. евро година по-рано.

Базираната във Франкфурт банка е натрупала кумулативна загуба в размер на 14,6 млрд. евро от 2015 г. досега и е спряла изплащането на дивиденти на акционерите за втора поредна година. Кредиторът обеща да възобнови изплащането на дивиденти през следващата година, съобщи "Файненшъл таймс".

Първоначално "Дойче" искаше да увеличи бонусния си фонд до над 2 млрд. евро, но този план беше блокиран от Европейската централна банка.

"Дойче банк" призна текущата икономическа ситуация и препоръката на ЕЦБ и взе това предвид при вземането на решения за изплащането на бонусите", посочва банката в годишния си доклад. 

Германската банка подчерта, че нивото на бонусите е „разумно“, тъй като трябва да плаща на своите служители „според тяхното представяне и в съответствие с пазарните условия“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във