Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Дойче Банк" търси таланти чрез социалните мрежи

Германският банков лидер "Дойче Банк" използва "Туитър" и "Фейсбук", за да открие обещаващи висшисти, които биха "се навили" да правят кариера във финансовата област. Кредиторът пусна в средата на ноември 2016-а програма, която да следи онлайн активността на студентите от престижни университети и да набележи  онези от тях, които отговарят на критериите на институцията, но не биха кандидатствали за работа в нея чрез традиционните канали. През първите две седмици след предприемане на  инициативата специален екип на "Дойче Банк" е отсял 250 потенциални кандидати, които впоследствие е насърчил да се запишат в програмата за обучение за работа във Великобритания. Схемата, според германския кредитор, е първата по рода си за банка и е поредният опит на банкови групи от Уолстрийт и от Европа да се отклонят от стандартния  път за привличане на дипломанти по икономика и финанси. Тя прави първите си стъпки в Лондон, а след това ще бъде пусната в Щатите и в Азия. 

"Дойче Банк" стартира програмата, след като се видя, че  популярността на банковия бранш сред най-добрите студенти спада. А и заради убеждението на  банковите директори, че по-широките интереси и опит ще са от полза на кредитните институции при обучението на персонал, който се приспособява по-лесно към предизвикателствата на ежедневието и нововъведенията. 

Фей Удхед - шеф на отдела за човешки ресурси и за привличане на кадри в "Дойче Банк", споделя, че институцията е започнала да търси студенти в определени клубове и общности от около 30 английски университета и  вече наема от тях младежи на работа. След това използва публичните социални медии, за да изгради профил на студентите, които попадат в целевата група, подобно на цифровите модели, използвани масово за привличането на опитни професионалисти. Пилотна версия на програмата е  "проиграна" през февруари 2016-а и  е открила близо 400 потенциални кандидати за работа. Голяма част от онези, които не са търсили активно реализация в "Дойче Банк" или в инвестиционното банкиране, като цяло са били "съблазнени" и впоследствие включени в процеса на обучение.

Според мениджър на отдела за човешки ресурси в друга голяма кредитна институция студентите могат да се отнесат с подозрение към банка, която се свързва с тях чрез социалните медии. А Джон Рийд - управител на групата за откриване на подходящи кадри "Рийд", задава въпроса защо банките биха искали да наемат хора, които не се интересуват от кариера в сферата на финансите? 

 "Дойче Банк" търси не само кадри. Ще са й необходими и  поне 7 млрд. евро до началото на лятото, за да попълни  капитала си. Непосредствено след финансовата криза от 2007-а подобна новина едва ли би впечатлила някого. В периода между 2007-а и 2014-а двадесетте най-големи световни банкови групи (17 от тях от Европа) са емитирали права за почти 300 млрд. евро по данни на фирмата  Dealogic. Но тези сделки се оказаха неизгодни и в повечето случаи инвеститорите загубиха пари. От 2007-а насам борсовият индекс на европейските банки MSCI Europe Banks "се втали" почти наполовина. През последните една-две години набирането на средства за увеличение на капитала почти замря и през 2016-а бяха привлечени едва 8 млрд. евро  чрез  десетте най-големи емисии на права.

От началото на 2017-а обаче се усеща свеж полъх и акционерите изглеждат готови да инвестират. Книжата на германския кредитор спечелиха от по-оптимистичните изгледи за състоянието на сектора през  последните седмици и в момента пазарната оценка на "Дойче Банк" е около една трета от счетоводната стойност на нетните й активи срещу една четвърт преди няколко месеца. Основният стимулиращ фактор бе победата на Доналд Тръмп за президент на Щатите и очакванията, че заявеното от него ограничаване на финансовите регулации и провеждането на нови стопански политики от рода на  намаление на данъците ще активизират бизнеса. Очертават се по-добри перспективи за ключовата инвестиционна дейност на германците в сделките с книжа с фиксиран доход, валутни и борсови продукти. Принос има и извънсъдебното споразумение на германския банков лидер с щатските власти по обвинението за неправомерни продажби на ипотечни книжа преди избухването на кризата през 2007-а в размер на 7.2 млрд. щ. долара.

Все пак основното предизвикателство пред главния изпълнителен директор на "Дойче Банк" - Джон Крайън, е да увеличи капитала и да нареди институцията сред най-добре капитализираните в Европа. Но за целта ще трябва да еволюира и да се прероди от "ликвидатор" на правни проблеми в стратегически визионер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във