Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Дойче банк" - спасителният сценарий на "Уайъркард"

От 24 август акциите на платформата за разплащания не участват в индекса DAX.

Администраторът на "Уайъркард" анулира договорите на главния изпълнителен директор и на още двама старши мениджъри и уволни 730 души от персонала на колабиралата германска компания за разплащания.

Мерките бяха предприети след като на 25 август съдът в Мюнхен, където е централата на "Уайъркард", реши да започне процедури по несъстоятелност за седем поделения на групата и прехвърли официално правомощията за вземане на решения от фирмените директори на администратора. За такъв бе назначен адвокатът от Мюнхен Михаел Яфе, който започна работа по подготовката на компанията за разформироване и продажба след внесените на 25 юни от "Уайъркард" документи за несъстоятелност .

Стотици служители от базата в Ашхайм, близо до Мюнхен, са били информирани с имейли през нощта на 24 август, че считано от следващия ден са "неотменимо освободени" от договорите си. От общо 1300 души персонал на работа остават 570, като 220 от тях са от поделението на "Уайъркард банк", което не е част от несъстоятелността. Контрактите на останалите трима членове на изпълнителния борд също ще бъдат прекратени.

Михаел Яфе съобщи, че се проучват всички факти и обстоятелства, довели до колапса на групата. Но предвид огромния обем от данни и разплащателни транзакции, които трябва да се проверят, както и исковете, произтичащи от неоторизирани действия или нарушения на задълженията, разследването ще отнеме известно време.

Кредиторите на "Уайъркард" трябва да проведат първото си съвещание за обсъждане на констатациите на администратора на 18 ноември в елитната мюнхенска пивоварна "Льовенбрау". 

През миналата седмица британското поделение на "Уайъркард" се съгласи да продаде по-голямата част от технологията, персонала и клиентите на новака "Рейлсбанк", подкрепян от "Виза". Администраторът договори и продажбата на бразилските операции на групата и очаква да получи окончателни оферти за "Уайъркард Норт Америка" - бившият бизнес на "Ситигруп" за предплатени картови услуги. 

Междувременно "Файненшъл таймс", който "разнищва" случващото се с "Уайъркард" от миналата година, публикува на 25 август поредния си материал по темата. Акцентът в него е "обоснованото предположение", че няколко месеца преди да внесе документи за несъстоятелност платформата за разплащания е планирала да купи "Дойче банк" в отчаян опит да оцелее.

"Проектът Пантера"

Идеята за поглъщането на "Дойче банк", получила кодовото название "Проект Пантера", е на главния изпълнителен директор на "Уайъркард - Маркус Браун. За осъществяването й той наел авторитетната консултантска компания "Макинзи" - с огромен опит в стратегическия мениджмънт на корпорации, правителства и на други организации, която е трябвало да помогне за подготовката на плана.   

В презентация от 40 страници, представена през ноември 2019-а, консултантите препоръчали новата структура, наречена "Уайърбанк", да "мисли и да работи като финансово-технологична група с обхват на глобална банка". По оценка на "Макинзи" тя би могла да генерира допълнителна печалба от 6 млрд. евро до 2025-а.

По онова време най-голямата германска банка е имала активи за 1.4 трлн. евро и пазарна капитализация от едва 14 млрд. евро - почти колкото и "Уайъркард". С разработката си "Макинзи" обещала общата пазарна оценка на новата структура да се удвои до близо 50 млрд. евро. 

Сделката по поглъщането на "Дойче банк" би била перлата в короната на "Уайъркард", която в рамките на няколко години се превърна в една от най-ценните германски компании и дори се окичи с титлата "Германския ПейПал". Просто защото тя щеше да управлява най-влиятелната германска банка.  

Бракът с "Дойче банк" щеше да даде и друга потенциална възможност - магическо спасение от масивната счетоводна измама на "Уайъркард", укрила липсата на близо 1.9 млрд. евро от сметките й. Обединяването на бизнеса на двете компании би помогнало по някакъв начин и да замаскира несъществуващия кеш в огромния баланс на "Дойче банк". 

Единственото препятствие пред този хитроумен замисъл обаче се оказва счетоводната компания "Кей Пи Ем Джи", наета на 21 октомври 2019-а да извърши специален одит на сметките на "Уайъркард" и да ги одобри. Което така и не се случва.   

През ноември 2019-а 40 заклети счетоводители от "Кей Пи Ем Джи" започнали щателни проверки на отчетите на "Уайъркард". И само за няколко дни установили, че базовите операции по обработката на разплащанията в Европа не носят никакви приходи - факт, който ръководството на платформата никога не разкрива на инвеститорите.  Цялата печалба генерирали азиатските транзакции, чието осъществяване било възложено на трети страни. 

Последвали множество съвещания и уточнения с фирмения борд във връзка с разкритията, а публикуването на окончателния доклад на "Кей Пи Ем Джи" за финансовите резултати на "Уайъркард" за 2019-а било отлагано четири пъти и трябвало да види бял свят на 18 юни. Но и тогава това не става, просто защото предишният одитор на "Уайъркард" - "Ърнс енд Янг", информирал ръководството на компанията, че документите потвърждават липсата на 1.9 млрд. евро от сметките й.

След което

събитията се развиват светкавично

по до болка познат сценарий. Ден по-късно главният изпълнителен директор Маркус Браун подава оставка и е заменен с Джеймс Фрайс (освободен на 25 август от администратора на групата). На 22 юни Браун е арестуван, а на 23 -ти същия месец е пуснат под гаранция от 5 млн. евро. Както вече споменахме, на 25 юни "Уайъркард" внася документи за несъстоятелност.

Прокуратурата в Мюнхен подозира, че освен липсващите 1.9 млрд. евро и привлеченият от компанията дълг за 3.2 млрд. евро от 2015-а насам няма шанс да бъде изплатен. Около 1 млрд. евро от него са били раздадени под формата на необезпечени заеми на подозрителни бизнес партньори в Азия.  

Освен Браун, който до ден днешен отрича всякакви обвинения в измама и престъпления, са арестувани и още трима бивши висши мениджъри на "Уайъркард". Бившият втори човек на групата - Ян Марсалек, е в изгнание, а шефът на един от ключовите й бизнес партньори във Филипините е открит мъртъв. 

Накратко - нищо ново под слънцето. Всеки професионалист и дори обикновен човек, интересуващ се от материята, ще открие прилики със случилото се в най-древната банка на планетата - италианската "Монте дей Паски ди Сиена", както и с други крупни финансови измами, дори у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във