Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" ще спечели най-много от "подсладителите" на ЕЦБ

Централата на "Дойче банк" във Франкфурт

"Дойче банк" ще се облагодетелства най-много от новата система за "разслояване" на средствата, депозирани в Европейската централна банка, по оценка на анализатори от "Джей Пи Моргън Чейз", огласена на 13 септември. Германският банков лидер ще спести грубо 200 млн. евро от дължимите годишни лихвени вноски благодарение на новото правило, което изключва голям дял от свободните средства, които държи в ЕЦБ и по които се начисляват отрицателни лихвени проценти. Сумата е еквивалентна на 10% от банковата печалба преди облагането с данъци, която анализаторите очакват от "Дойче банк" да отчете през 2020-а. За сравнение, средната "печалба" на банките от еврозоната от този "подсладител" се оценява на едва 2.5 процента.

Както е известно, ЕЦБ понижи на 12 септември депозитната си лихва от минус 0.4% на минус 0.5% в отчаян опит да се справи с упорито ниската инфлация и с перспективата за охлаждане на стопанството на еврозоната. Кредитните институции на общността, които се оплакват отдавна от допълнителното бреме на негативните лихви, обявиха вкупом, че мярката ще затрудни още повече опитите им да увеличат рентабилността. Главният изпълнителен директор на "Дойче банк" - Кристиан Севинг - отиде още по-далеч като заяви през миналата седмица, че отрицателните лихви "ще разрушат финансовата система" в дългосрочен план.

"Комерцбанк" ще е втория едър "печеливш" от новите правила на ЕЦБ, твърдят банкерите на "Джей Пи Моргън Чейз". Германският кредитор ще спести около 100 млн. евро или близо 6% от печалбата си за следващата година преди облагането с данъци. На трето място е френската "Креди агрикол" с 2.9%, следвана от испанската Caixabank - с 2.6%, холандската "Ай Ен Джи" - с 2.4%, италианската "Уникредит" и холандската "АБН АМРО" - с по 2.2 процента. Общият размер на облекчението за банковата система на еврорегиона се оценява на 1.7 млрд. евро.

Двете германски кредитни институции ще спечелят най-много защото сравнително най-висок размер от депозираните им в ЕЦБ средства отговарят на новия норматив. Освен това и двете банки имат сравнително ниска рентабилност, което означава, че и малки по сума спестявания могат да повишат чувствително печалбите им.

Председателят на ЕЦБ - Марио Драги, пък заяви по време на пресконференцията след съвещанието на управителния съвет на банката на 12 септември, че "банките безспорно биха предпочели положителните лихви, но печалбите им по-скоро намаляват заради разходите". И адаптирането към нови технологии ще е "много по-убедително отколкото несъгласието с отрицателните лихвени проценти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във