Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дойче банк: Щатският долар достигна своя връх

Ето една новина, която вероятно ще се хареса на президента Доналд Тръмп - щатският долар е достигнал своя пик, смята германският кредитор "Дойче банк". В месечно писмо до клиентите, аргументът на "Дойче банк" срещу долара е по-скоро аргумент за другата страна на търговията - еврото.

От банката казват, че европейските лихви вече са близо до ефективната долна граница, което оставя малко място за повече съкращения. Плюс това, производствените данни между Европа и другите пазари са на двете крайности, като те могат единствено да се подобряват. Тъй като пазарите очакват толкова малко от Германия, "Дойче банк" вижда потенциала за положителна изненада.

Немската банка също така е бичи настроена и за паунда, след като определи рисковете около Брексит като "намалели".

Що се отнася до САЩ, "Дойче банк" очаква още три намаления на лихвите от Федералния резерв през следващите две тримесечия. Банката казва, че икономиката на САЩ ще се забави ръста си до 1,5% през 2020 г., от 2,2% през 2019 г. „Единствената причина, поради която не очакваме рецесия в САЩ е, че политическите отговори са бързи и съществени. Очакваме Фед да намали лихвите още три пъти през следващите няколко месеца. Въпреки че лимитите на паричната политика са достигнати в много области, регионите, които все още разполагат с пространство, я прилагат “, заяви екипът на "Дойче банк".

Експертите от трезора са предпазливи при акциите, но предпочитат американските акции пред Европа, дори и САЩ да е най-скъпият пазар. Отбелязва се, че S&P 500 е само 40% изложен на производство, в сравнение с 52% в Япония и 62% в Европа. И в предишни епизоди на отслабен глобален растеж, САЩ постигна по-добри резултати спрямо останалия свят.

S&P 500 отчете спад от 0.36% във вторник, но все още отчита повишение от близо 20% през тази година. Еврото загуби около 3% спрямо долара, докато паундът се покачи с 1.6%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във