Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДОЙЧЕ БАНК СЕ ПРЕБОРИ ЗА БЕРЛИНЕР БАНК

Дойче банк (Deutsche Bank) спечели продължилата месец битка за поглъщането на Берлинер банк (Berliner Bank). Това е най-голямата придобивка на местна банка за дребни услуги в историята на германския банков лидер, който през последните 15 години купуваше единствено активи от немския сектор за инвестиционни банкови услуги. Ръководството на Дойче Банк обяви на 21 юни, че ще плати 680.5 млн. евро за Берлинер банк - доста над очакваните 450 млн. евро. Сделката, в която са включени 60-те клона и служителите на берлинската кредитна институция, вероятно ще влезе в сила в края на тази година, съобщи в изявление за борсата във Франкфурт компанията майка на Берлинер банк - Банкгезелшафт Берлин (Bankgesellschaft Berlin). Дойче Банк обеща след покупката да не прави съкращения и да не затваря клонове и че ще ги остави да работят под името Берлинер. Двете страни са се споразумели също да си сътрудничат при обработката на счетоводните операции.
Дойче Банк, която държи 7% от германския пазар на дребни банкови услуги, ще спечели 306 хил. индивидуални и 14 хил. корпоративни клиенти в най-гъсто населения регион на Германия. Смята се, че сделката е знак за готовността на главния й изпълнителен директор Йозеф Акерман да върне германския банков лидер към неговите корени в страната. Той каза на събралите се на годишното акционерно събрание в началото на месеца, че не би било добре чуждестранна банка да има повече клонове в столицата, отколкото Дойче Банк, и че той е готов да даде добра цена за Берлинер банк. И действително, с офертата си Акерман успя да отстрани седем съперници, включително щатската Ситибанк (Citibank), френската Сосиете Женерал (Societe Generale) и местната Комерцбанк (Commerzbank).
Банкгезелшафт Берлин трябваше да продаде Берлинер банк до октомври. Такова беше споразумението й с Европейската комисия от 2001 г., която тогава одобри спешните мерки по спасяването й от фалит с държавни средства. Останалата част от компанията майка трябва да бъде продадена до края на 2007 година. Германското правителство даде картбланш за евентуална сделка с купувач от частния сектор на 14 юни. След продължителни спорове федералното финансово министерство в Берлин изпрати компромисно предложение на Европейската комисия, че е готово да продаде Банкгезелшафт Берлин и спестовното й поделение Берлинер шпаркасе (Berliner Sparkasse) на частен инвеститор, като му разреши и да запази търговското име Sparkasse, което досега се смяташе за запазена марка на държавна спестовна банка. В замяна Германия поиска от Брюксел да третира берлинската институция като специален случай и да разреши на държавата да запази нормативната уредба, която резервира за публичния сектор търговската марка Sparkasse. По същото законодателство е уредено съществуването и на тристепенната банкова структура на страната - държавни, кооперативни и частни банки. Европейската комисия обаче изрази съмнение, че подобно изолирано решение не би издържало дълго време и изтъкна вероятността от възникването на подобни случаи и в бъдеще, в други части на Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във