Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Дойче банк" прогнозира намаляване на лихвите от Фед с още 100 базисни пункта

От "Дойче банк" прогнозират, че Федералния резерв на САЩ ще намали основната лихва с още 100 базисни пункта, като очакват забавяне на икономическия растеж до под 1,5% до средата на 2020 г., ако се приеме, че няма да има допълнителна ескалация в търговската война между САЩ и Китай, информира Financial Post. "Ако конфликтът се разрасне, САЩ рискуват нулеви лихвени проценти и лека рецесия", казва Дейвид Фолкертс-Ландау, главен икономист от "Дойче банк". Той посочи, че Европейският съюз е изложен на още по-голям риск от рецесия.

Федералният резерв намали лихвите си за първи път от повече от десетилетие през юли, опитвайки се да изолира САЩ от търговската война и от глобалното забавяне. Инвеститорите очакват още едно намаляване на лихвата с четвърт пункт, когато Федералният комитет за отворен пазар ще проведе двудневното си заседание, започващо на 17 септември. „Нашите икономисти в САЩ преразгледаха прогнозите си за растеж, до голяма степен в резултат на търговската несигурност“, каза Фолкертс-Ландау. „Производството се свива и на иначе силния пазар на труда има пукнатини“, подчерта експертът.

Дейвид Фолкертс-Ландау каза още, че по-големите действия от страна на Фед ще повишат натиска върху другите централни банки да реагират.“ Анализаторите на банката очакват утре Европейската централна банка да намали лихвите и евентуално да рестартира покупките на активи. „В определен момент обаче все по-отрицателните ставки ще станат контрапродуктивни“, отбеляза той. „Не сме сигурни къде се намира повратната точка, но би било по-добре да не експериментираме с втората по големина икономическа зона в света“, добави икономистът.

В Китай растежът безспорно се забавя поради неблагоприятното въздействие на американските тарифи, но управляващите в Пекин разполагат с малка възможност за отговор, каза Фолкертс-Ландау. „Въпреки че нашите икономисти смятат, че рецесията може да бъде избегната, не бих се изненадал, ако ЕС навлезе в рецесия, а САЩ се приближат към нея. Моят главен сценарий все още е, че политическите мерки, предприети от Фед, ще позволят на САЩ да избегнат спад, но вече не съм толкова уверен в това", посочи още той. Експертът от "Дойче банк" вярва, че агресивното облекчаване на паричната и лихвената политика от страна на ЕЦБ „ще служи само за ограбване доверието на инвеститорите и потребителите и че това ще бъде последният пирон в ковчега на разширяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във